Започва строителството на новата Морска гара в Бургас

Работата по изграждане на Морска гара – Бургас (международен круизен терминал) започва. Беше подписан договор на стойност 3,3 млн. лв., съобщи председателят на Комисията по транспорт, информационни дейности и технологии Иван Вълков. До 31 юли 2013 г. обектът трябва да получи Акт 15, за да сме спокойни, че през октомври ще акостира първият круизен кораб с пасажери по утвърдена линия. Очаква се в Бургас да слязат 2000 пасажери.

Изграждането става факт, след като ДП „Пристанищна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за инженеринг на нов пътнически терминал. Поръчката включва още озеленяване, пристанищна инфраструктура и трафик кула. „За целия нов облик на едно от най-централните места в града ще работят също и „Пристанище Бургас” ЕАД и Община Бургас”, каза още Вълков.

Сградата ще представлява международна морска гара. Тя ще е един от елементите на новия пътнически терминал от 1-о до 4-то корабни места на пристанищен терминал Бургас-изток, чиято цел е поемането на круизни плавания в Черно и Средиземно море и осъществяване на трансгранична интермодалност.

„С новата Морска гара Бургас ще придобие нов облик и ще се превърне в едно от най-предпочитаните места на Черно море”, коментира Иван Вълков, който е народен представител от групата на ПП ГЕРБ-Бургас.

Нито един от кандидатите не беше допуснат до класиране при първия търг. Maritime.bg припомня, че три консорциума се явиха за градежа на нова Морска гара в Бургас. Теренът на бъдещия терминал е разположен на територията на бургаското пристанище от второ до четвърто кейово място. До новата Морска гара ще има отделни еднопосочни връзки, а близостта до жп-гарата и автогарата са още един от плюсовете пред бъдещия терминал.

Основна снимка: Капитал 

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес