Пълно разбирателство по въпросите за арктическото корабоплаване искат от Международната морска камара

Международната морска камара, която представлява около 80% от целия световен търговски флот представи своята позиция за корабоплаването в района на Арктика. След като районът става все по-достъпен за корабоплаването, от организацията смятат, че е време да бъдат определени ключови изисквания към използващите тези води.

В момента през района най-често плават снабдителни съдове. Все още е малък броят на корабите, които използват Северния морски път, но очакванията на експертите са, че той ще се увеличава.

Международната морска камара подчертава нуждата от безусловно спазване на конвенциите на ООН – UNCLOS, както SOLAS и MARPOL на ММО.

В международната морска общност трябва да бъде заложено, да бъде вкоренено общото мнение, че всички дейности, които се извършват в тези води трябва да бъдат изключително внимателни, с грижа за природата”, каза Симон Бенет, директор по външните отношения в камарата. По думите му това ще бъде постигнато от ММО, която в момента разработва Полярен кодекс.

Според ММК държавите от района не трябва да налагат никакви рестрикции за кораби, които не плават под флага им. Необходимо е осигуряването на свободно плаване на всички кораби, без значение от флага, под който плават те. Този въпрос, според ММК, ще бъде обект на остри спорове занапред.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини