Три цистерни паднали от кораб излязоха на български плажове

Снимка: ДМА - Варна
Снимка: ДМА - Варна

Трите цистерни, които паднаха от борда на кораб Whitebox Volga са изхвърлени от морето на българските плажове в Крапец, до нос Калиакра и Шкорпиловци, научи Maritime.bg. Става дума за съоръжения, които са част от зърнени силози. 17-тонните хром-никелови конструкции не представляват опасност за околната среда, съобщиха за Maritime.bg еколози от Община Шабла.

През цялото време конструкциите са били под наблюдението на Военноморските сили и Гранична полиция. В момента са поставени под охрана.

Имало е реална опасност от сблъсък с платформа “Галата” с една от цистерните, затова е бил активиран кораб “Ентърпрайз”.

Все още не изяснено при какви обстоятелства цистерните са паднали от борда на плаващия под флага на Русия кораб. Maritime.bg научи, че от румънска страна е изискано провеждане на пълно разследване, след пристигане на кораба в Поти.

Към момента не е ясно как ще бъдат изтеглени 20-метровите цистерни.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост