Панамският канал ще се нуждае от ново разширяване в близко бъдеще

Още по-голямо разширяване ще е необходимо на Панамския канал, смята бившият директор на службите на канала Алберто Зубиета. По думите му поне още веднъж ще бъде предприето мащабно строителство за разширяване на фарватера и одълбочаване на канала.

Сегашното разширяване “няма да бъде последно”, смята експертът.

Увеличаващите се размери на корабите ще бъдат основен ключ за необходимостта от по-голям канал. Съществуващият проект ще позволи на кораби с капацитет до 13 хил. TEU да преминават през него. Според Зубиета развитието на световната икономика ще доведе до раждането на кораби с капацитет от 18 и повече хиляди TEU.

Maritime.bg припомня, че Панамският канал постави рекорд в своята история като достигна нов връх при преминалите товари – 333,7 млн. тона pc/ums, за фискалната 2012г., която завърши на 30 септември.

Това постижение подчертава стойността на канала и значението му като връзка във веригата на световната търговия.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост