Стефан Акрабов получи златния глобус „Кор Кароли“

На церемония в община Варна тази вечер Стефан Акрабов получи наградата за ветроходно постижение на годината – Златния глобус „Кор Кароли“. Отличието е учредено в памет на кап. Георги Георгиев – първият български самотен мореплавател обиколил света. Акрабов печели престижната награда заради отлично проведеното плаване от България до Карибския басейн и обратно в периода август 2011 – юни 2012 г. За цялото пътешествие Акрабов изминава 12 000 мили и посещава 48 пристанища. Плаването продължава 152 дни, в 80 от които ветроходецът е бил с екипаж, а в 72 – сам.

Пловдивският бизнесмен закъсня с час и половина за церемонията, заради лошите метеорологични условия. Той е успял да стигне до Провадия с джипа си, откъдето е продължил с влак, заради затворените пътища в района на Североизточна България.

С почетна грамота от фондация „Кор Кароли“ бяха удостоени Ивайло Андонов, Венцислав Добринов, Йоан Колев, Ирина Константинова-Бонтон и Хю Джонсън, а на екип на Хоби ТВ бе присъдена журналистическата награда „Тинко Трифонов“.

 

Паметник на кап. Георги Георгиев в гр. Кърджали
Паметник на кап. Георги Георгиев в гр. Кърджали

На тази дата, през 1977 година, завършва първото българско околосветско плаване на яхтата „Кор Кароли“, с капитан Георги Георгиев. Кап. Георги Георгиев е български ветроходец. Почетен спортист № 1 за 1977 г. Удостоен със званието „Герой на НРБ“. Роден на 4 юни 1930 г. в Кърджали. Завършил Техникума по корабостроене и корабоплаване във Варна. Основава първия софийски яхтклуб „Академик“ – на Горни Пасарел и яхтклуб „Порт Варна“, който след смъртта му носи неговото име. Първото голямо плаване, осъществено от този клуб под командването на Георги Георгиев е през 1974 г. с яхта „Вега“. През 1975 г. той прави квалификационно плаване за Трансатлантическото състезание за самотници, известно тогава като ОСТАР (OSTAR), от Варна до Батуми. На 5 юни 1976 г. яхтата „Кор Кароли“ е една от 125-те допуснати до старта на ОСТАР-76. Капитана завършва 37-ми от общо 73-ма, завършили в най-тежките хидрометеорологични условия, при които то се е провеждало. За първи път загиват двама души, мнозина са спасени в морето, а потрошените от щормовете яхти са десетки. На 20 декември 1976 г. от Куба „Кор Кароли“ стартира в околосветски рейс, който завършва на 20 декември следващата година с рекордно за размерите и възможностите на яхтата проплавано време – под 202 денонощия. Три години по-късно, това постижение е включено в Книгата за рекорди на Гинес. Умира на 13 май 1980 г. в Одеса, Украйна. На името му е кръстен 25 000-тонен кораб за насипни товари на БМФ.

Начална снимка: Александър Дечев

Maritime.bg – Спорт

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални