Грузински моряци скочиха от кораб в Пристанище Варна – запад заради неизплатени заплати


Седем грузински моряци вдигнаха бунт на борда на кораб “Кумсал” в Пристанище Варна – Запад. Дни преди Коледа мъжете се жалвали в Дирекция Морска администрация – Варна за неизплатени заплати за над 10 000 щ. долара.

Корабът е бил с 10-членен екипаж, а капитанът и старпомът са сирийци. Моряците не получавали заплати от два месеца.

Изискано е задържането на плавателния съд, но тъй като в договорите им не е било записан периодът, в който възнагражденията се заплащат корабът, плаващ под турски флаг, не е арестуван. Капитанът на “Кумсал” обяснил, че компанията не може да плати заплатите заради затруднения. Тогава моряци заявили, че няма да отплават.

Дни по-късно, след изходяща контрола и пилот на борда, седмината грузинци скачат от кораба, след като вече е даден ход. Пилотът веднага насочил плавателния съд към друг кей. На връх Коледа турският корабособственик е пристигнал с дължимите суми, разплатил се е с моряците и корабът е отплавал.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на