Цените на корабните горива – най-голям проблем за шипинга през 2013 година


Увеличаване на разходите за гориво на корабособствениците, очакват международни експерти за новата година.
Доставчици смятат, че през 2013г. ще бъде отбелязан рекорд и най-голям разход за собствениците на кораби ще стане горивото.

Търсенето на горива ще се увеличи с 2,2% до 3,37 млн. барела на ден, отчитат от базираната във Виена изследователска компания JBC Energy GmbH.

Анализатори предвиждат метричен тон гориво да закове цената си на 690 щ. долара, съобщи базираната в Ню Йорк McQuilling Services LLC.

Акциите на най-големия независим доставчик на корабни горива в света Aegean Marine Petroleum Network Inc. ще скочат със 75% през следващите 12 месеца, според четири анализаторски тръста, предаде Bloomberg.

Докато Международният валутен фонд очаква 4,5% ръст в световната търговия, спрямо 3,2% за 2012-а, това може да не бъде достатъчно да се запълни дупката, която се появи на пазарите заради свръх капацитета. Това означава, че на практика и през 2013-а година повечето превозвачи ще губят пари.

В момента световният флот е най-голям в историята, а през следващите 12 месеца се очаква той да се разшири с още 5%, съобщи най-големият брокер Clarkson Plc.

Друга изследователска компания, която наблюдава тенденциите в морския бизнес – базираната в Осло Arctic Securities ASA, предвижда, че пазарът ще доведе по-бързи кораби. От фирмата смятат, че новостроящите се съдове са със заложени по-високи възможности, като целта е времето за преходи да бъде съкратено, което обаче води до увеличаване търсенето на горива.

Ако световната търговия се забърза през тази година, това означава, че и флотът трябва да стане по-бърз”, казва Симон Нюман от базираната в Лондон ICAP Shipping International Ltd. “Корабособствениците ще бъдат отново губещи, тъй като свръх капацитетът ще е проблем за преминаване на разходите”, допълва още той.

Цените за бункероване на тон гориво в най-голямото пристанище за презареждане – Сингапур, удариха през изминалата година най-високия таван в история – 664,10 щ. долара, според данни събрани от Bloomberg. Суаповете, използвани от търговците за да спекулират с цените на горивата през тази година, търгувани на 27 декември, изкуствено бяха занижени до 616,75 щ. долара, съобщи Freight Investor Services Ltd.

Aegean Marine пък ще отчете печалба в размер на 48,5 млн. щ. долара тази година. Акциите на базирания в Атина собственик на 67 танкера-бункеровчици и баржи, повечето опериращи в Европа, са се увеличили с 28% до 5,22 щ. долара през 2012г. (както бяха търгувани на борсите на 28 декември) и ще достигнат увеличение с още 9,13 щ. долара през следващата година.

Търговията по море през настоящата година ще отчете растеж с 4,3% до 9,8 млрд. тона, смятат от Clarkson. Пренесеният по море петрол ще бъде с 3,3% повече от предходната година, а с 4% ще се увеличат превозените насипни товари.

Анализаторите предвиждат, че подемът на пазарите ще обезкуражи собствениците на по-стари кораби. Общо над 45,9 млн. тона дедуейт ще бъде изпратен за нарязване през започналата година. През 2012-а кораби с общ дедуейт от 59,3 млн. тона бяха изведени от експлоатация и нарязани за метален скрап.

Всъщност тенденциите за следващата година, за които анализаторите говорят явно са били обект за наблюдение от най-големите играчи в сектора.

Mitsui O.S.K. Lines Ltd., най-големият корабособственик в света съобщи, че увеличените цени на горивата са довели до намаляване на общите приходи. За 3 месеца до септември м.г., корпорацията отчита приходи в размер на 36,1 млн. щ. долара. Базираната в Токио компания е засегната с два пъти по-голяма загуба за същия период.

Цената над 100 щ. долара на барел петрол е засегнала и най-големия собственик на контейнеровози A.P. Moeller-Maersk A/S, сочат данните от отчетите на компанията за третото тримесечие на годината. Maersk е отчела около 100 млн. щ. долара по-малка печалба.

Летящите нагоре цени на горивата дори отключиха невиждани досега идеи за намаляване разхода на гориво. Maersk например смята, че с реконструкция на булбовете на голяма част от контейнеровозите си ще постигне тази цел. Всъщност през тази година в шипинга се очаква започване на масови кампании от различен вид за намаляване използването на производни на нефта горива.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Bering Yachts започва строителство на яхти в Бургас

Нов сериозен инвеститор откри база и започва работа в Бургас още тази година. Това е компанията Bering Yachts. Днес нейни мениджъри представиха свое произведение в Пристанище Бургас, включвайки се в отбелязването на неговия
Прочетете

Диян Димов: Успешно защитаваме това, което преди 119 години е дало началото на развитието на…

Приятели и гости на „Пристанище Бургас” отпразнуваха годишнината от откриването му за търговско корабоплаване. Група „Вълнолом” към пенсионерския клуб на пристанището отправи музикален поздрав към присъстващите. Изпълнителният
Прочетете

Гърци на пазар за руски кораби, Турция се възползва от забраната за руски кораби в ЕС

Войната в Украйна продължава 84-и ден. Тя засегна пряко корабоплаването и морската индустрия в Черно море, според "Алианц". Доведе до блокиране на 20 милиона тона зърнени товари в Украйна, според Европейската комисия. Стана
Прочетете

119 години Пристанище Бургас

Снимка: ДППИ На 18 май Пристанище Бургас отбелязва 119 години от откриването си. Указ на Княз Фердинанд І от 20 декември 1894 г. и няколкогодишно строителство превръщат някогашните дървени скели на бургаския бряг в  първото съвременно
Прочетете

Ръст на товарооборота в Пристанище Варна, което отбелязва 116-а годишнина

Снимка: Пристанище Варна Пристанище Варна е открито на 18 май 1906 г. Тази дата бележи навлизането на град Варна на световните пристанищни карти. Изграждането на Пристанище Варна продължава повече от 10 години. Откриването е с
Прочетете

Русия връща в строя в Черно море още една подводница

Дизел-електрическата подводница "АЛРОСА" от състава на руския Черноморски флот преминава ходови изпитания след края на ремонт и модернизация. Дейностите по модернизация на подводницата по проект 877 започнаха през 2014 година.
Прочетете

Румъния осигури още 25 милиона евро от ЕС за Пристанище Браила

Още 25 милиона евро ще бъдат инвестирани за подобряване на инфраструктурата на румънското пристанище Браила на р. Дунав, съобщи министърът на транспорта на страната Сорин Гриндеану, предаде "Румъния инсайдър". Става дума за поредни
Прочетете

Отдават на чартър ферибот „Героите на Севастопол“

"Български морски квалификационен център" ЕАД обяви търг за отдаване под наем чрез договор за беърбоут чартър на моторен ферибот "ГЕРОИТЕ НА СЕВАСТОПОЛ" (IMO: 7529976), установи справка на Maritime.bg. Държавното дружество предлага
Прочетете

Турция придоби четвърти сондажен кораб

Турция е придобила четвърти сондажен кораб. "Четвъртият турски сондажен кораб ще пристигне на бреговете на страната на 19 май", съобщи в понеделник министърът на енергетиката и природните ресурси на страната Фатих Донмез, цитиран от
Прочетете

Земеделският министър очаква да се „разработи механизъм“ за износ на украинско зърно…

Трудно бих могъл да прогнозирам цената на пшеницата към днешна дата. Не се ли успокои обаче обстановката в Украйна, не виждам изход от тази ситуация. Така или иначе 40% от това зърно от Европа идва от Украйна. Това каза земеделският
Прочетете

Последни новини

Диян Димов: Успешно защитаваме това, което преди 119 години е дало началото на развитието на бургаското пристанището

Приятели и гости на „Пристанище Бургас” отпразнуваха годишнината от откриването му за търговско корабоплаване. Група „Вълнолом” към пенсионерския клуб на пристанището отправи

Гърци на пазар за руски кораби, Турция се възползва от забраната за руски кораби в ЕС

Войната в Украйна продължава 84-и ден. Тя засегна пряко корабоплаването и морската индустрия в Черно море, според "Алианц". Доведе до блокиране на 20 милиона тона зърнени

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент