Работеща цунами – бомба създали САЩ и Нова Зеландия през Втората световна война

САЩ и Нова Зеландия са работили по общ таен проект на “цунами бомба” за разрушаване на крайбрежни градове. Чрез подводни експлозии, които предизвиквали огромни приливни вълни, потенциалното оръжие било разработвано през Втората световна война. Тестове били извършвани във водите около Окланд и тихоокеанския остров Нова Каледония.

Данните за секретния проект са открити в националните архиви на Нова Зеландия от писателя и филмов режисьор Рей Уару. Той се натъкнал на смразяващите данни по време на свое изследване, което използва в новата си книга, описваща доказателства за възможен “абсолютно удивителен” съперник на ядрената бомба.

В документите Уару открива данни за повече от 3700 взрива по време на тестовете, които стартирали през юни 1944г., и доказателства, че оръжието действа.

Серия от 10 подводни взрива могат потенциално да доведат до цунами с височина на вълната от 10,5 м, което може да бъде пагубно за крайбрежните градове.

“Това е абсолютно изумително. Първо, че изобщо някой е имал идея да разработи оръжие за масово унищожение базирано на вълна убиец и второ, че изглежда Нова Зеландия успешно го е разработила, така че да действа”, казва Уару.

Според откритите от него данни, проектът SEAL е бил временно спрян през 1945г. след успешните тестове.

Експертите заключили, че успешна “цунами бомба” се получава при взривяване на 2000 тона експлозиви на 5 мили от даден бряг, в зависимост от дълбочината.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със