Работеща цунами – бомба създали САЩ и Нова Зеландия през Втората световна война

САЩ и Нова Зеландия са работили по общ таен проект на “цунами бомба” за разрушаване на крайбрежни градове. Чрез подводни експлозии, които предизвиквали огромни приливни вълни, потенциалното оръжие било разработвано през Втората световна война. Тестове били извършвани във водите около Окланд и тихоокеанския остров Нова Каледония.

Данните за секретния проект са открити в националните архиви на Нова Зеландия от писателя и филмов режисьор Рей Уару. Той се натъкнал на смразяващите данни по време на свое изследване, което използва в новата си книга, описваща доказателства за възможен “абсолютно удивителен” съперник на ядрената бомба.

В документите Уару открива данни за повече от 3700 взрива по време на тестовете, които стартирали през юни 1944г., и доказателства, че оръжието действа.

Серия от 10 подводни взрива могат потенциално да доведат до цунами с височина на вълната от 10,5 м, което може да бъде пагубно за крайбрежните градове.

“Това е абсолютно изумително. Първо, че изобщо някой е имал идея да разработи оръжие за масово унищожение базирано на вълна убиец и второ, че изглежда Нова Зеландия успешно го е разработила, така че да действа”, казва Уару.

Според откритите от него данни, проектът SEAL е бил временно спрян през 1945г. след успешните тестове.

Експертите заключили, че успешна “цунами бомба” се получава при взривяване на 2000 тона експлозиви на 5 мили от даден бряг, в зависимост от дълбочината.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент