Работеща цунами – бомба създали САЩ и Нова Зеландия през Втората световна война

САЩ и Нова Зеландия са работили по общ таен проект на “цунами бомба” за разрушаване на крайбрежни градове. Чрез подводни експлозии, които предизвиквали огромни приливни вълни, потенциалното оръжие било разработвано през Втората световна война. Тестове били извършвани във водите около Окланд и тихоокеанския остров Нова Каледония.

Данните за секретния проект са открити в националните архиви на Нова Зеландия от писателя и филмов режисьор Рей Уару. Той се натъкнал на смразяващите данни по време на свое изследване, което използва в новата си книга, описваща доказателства за възможен “абсолютно удивителен” съперник на ядрената бомба.

В документите Уару открива данни за повече от 3700 взрива по време на тестовете, които стартирали през юни 1944г., и доказателства, че оръжието действа.

Серия от 10 подводни взрива могат потенциално да доведат до цунами с височина на вълната от 10,5 м, което може да бъде пагубно за крайбрежните градове.

“Това е абсолютно изумително. Първо, че изобщо някой е имал идея да разработи оръжие за масово унищожение базирано на вълна убиец и второ, че изглежда Нова Зеландия успешно го е разработила, така че да действа”, казва Уару.

Според откритите от него данни, проектът SEAL е бил временно спрян през 1945г. след успешните тестове.

Експертите заключили, че успешна “цунами бомба” се получава при взривяване на 2000 тона експлозиви на 5 мили от даден бряг, в зависимост от дълбочината.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост