Капитанът на Costa Concordia сигурен, че ще осъди корабособственика

Започна делото на уволнения  капитан на потъналия преди година край бреговете на Италия круизен кораб COSTA CONCORDIA Франческо Скетино в италианския град Торе Анунциата, в провинция Неапол, съобщава РИА Новости.

Първото съдебно изслушване се е провело при закрити врата и е продължило над час.

Скетино е решен да осъди круизната компания Costa Crociere, собственик на Costa Concordia, заради уволнението му през юли миналата година. Той счита, че е уволнен несправедливо. В този случай причина за уволнението е не само вътрешно дисциплинарно разследване на трагедията, но и свидетелски показания на пасажери за нарушение на правилата от страна на капитана – например, употребата на алкохол час преди трагедията.

Агенция ANSA съобщава, че след края на първото заседание Скетино не е казал нищо на журналистите, а съдията по трудовия спор Емануеле Роко смята, че процесът е „много труден случай“.

Прокуратурата в Гросето, водеща разследване за установяване на причините за катастрофата, обвинява бившия капитан в престъпна небрежност, непредумишлено убийство на хора и изоставяне на плавателния съд в опасност, както и за нанасяне на вреди за околната среда. В най-скоро време трябва да започне наказателно дело срещу Скетино.

Всичко за катастрофата с лайнера COSTA CONCORDIA в Maritime.bg

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.