Сателит ще следи гръцките кораби по целия свят

Специален сателит, който ще заработи в средата на тази година, ще пази от пирати гръцките кораби по целия свят.

Очаква се съоръжението, което ще служи за комуникация, да бъде изстреляно от НАСА това лято от американската военновъздушна база Кейп Канаверал, съобщава БТА като цитира гръцкия в. „Етнос“.

Инициатор на амбициозната програма е гръцкият астрофизик и преподавател в университета Сан Хосе в Калифорния Периклис Пападопулос.

Сателитът, чието име е „Ламбасат“, се изработва от десет гръцки изследователи, работещи в университети в целия свят. Проектът е на стойност 100 хиляди долара, като средствата се набират с дарения.

Изстрелването на „Ламбасат“ ще бъде поето от НАСА. Сателитът с малък размер ще обикаля Земята и ще дава в реално време информация за местонахождението на всички гръцки търговски кораби. Според Пападопулос изобретението ще може да дава полезна информация за движението на плавателните съдове, които са заплашени от пиратски набези, особено по африканските брегове.

„Няма да играем ролята на бреговата охрана, полицията или войската. Не можем да се намесваме и да спасяваме кораби и екипаж. Ние ще предлагаме малка помощ като даваме точното местонахождение на кораба и ако то бъде сметнато за опасно, ще бъдат изпращани спасителни екипи“, заявява вдъхновителят на проекта.

Последният инцидент с гръцки кораб е от началото на октомври 2012 г. край бреговете на Кот д’Ивоар, когато танкерът „Орфей“ беше превзет от пирати, които изпомпаха от танковете му 32 тона бензин.

По данни на Европейския парламент през 2011 г. пирати са нападнали 163 кораба и са били похитени 470 моряци, 15 от които са били убити. През първите шест месеца на миналата

година броят на пиратските нападения достигна 69.

Според данни на африканските власти сомалийски пирати печелят над 150 милиона долара годишно от откупи.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който