К.д.п. Сергей Църнаклийски: Впечатлен съм от напредъка на ВВМУ

Впечатлен съм от напредъка на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”. Това каза, само ден преди 132 годишнина на морската Алма матер, изпълнителният директор на ИА “Морска администрация”, к.д.п. Сергей Църнаклийски. По думите му ръководството на училището успешно се справя с въвеждане изискванията на промените в STCW от Манила.

Своите добри впечатления к.д.п. Църнаклийски изрази и по повод добрите темпове при обновяване материалната база на морското училище.

На предстоящия празник във ВВМУ ще бъде открита нова “Лаборатория за корабни електрически системи с повишени напрежения”. В нея ще могат да се обучават до 15 души, обясни пред Maritime.bg проф. Стефан Барудов от катедра “Електротехника” на ВВМУ. По думите му тя може да бъде използвана и за квалификации, преквалификации, курсове и научни изследвания. Високоспециализираната измервателна апаратура има необходимите елементи за разработване на високоволтови преобразуватели. Покрива и областите – диагностика на кабелни мрежи и съоръжения и проблеми на маркетинга и мениджмънта на качеството на електрическата енергия. “Това са все актуални въпроси свързани с енергийната ефективност”, каза проф. Барудов.

На празника на училището ще бъде подписано рамково споразумение за сътрудничество с Военноморската академия на Република Полша. Документът ще подпишат контраадмирал Чеслав Дърч – началник на Военноморската академия в Гдиня и капитан I ранг, проф. д.в.н. Боян Медникаров. Разширяване връзката между двамата началници стана на по време на тържественото честване на 140-годишнината на Военноморската академия на Румъния „Мирча чел Батран“.

“В момента провеждаме доброволен външен одит. Предлагаме на експертизата на колегите от агенцията нашите променени учебни планове, за да бъдем сигурни, че промените в конвенцията STCW от Манила са обективно отразени”, каза пред Maritime.bg началникът на училището капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. “ИАМА освен сериозен контролен орган е изключително конструктивен партньор”, категоричен бе той.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че