Грузински моряци изоставени от работодателя си на кораб в Бургас

Цял месец двама грузински моряци са изоставени на борда на кораб BARIKA (1050 DWT). Съдът плава под флага на Тогоанската република, собственост е на регистрирана в офшорна зона фирма и е менажиран от базирана в Турция компания.

Преди няколко месеца бившият капитан на BARIKA занесъл в Дирекция “Морска администрация” – Бургас всички корабни документи. Обяснил, че екипажът не е получавал заплати, заради което напуска кораба. Целият екипаж се прибира в Република Грузия.

“ДМА – Бургас задържа кораба заради липса на екипаж. Корабът се намира в Пристанище Бургас – изток на 11 к.м.”, каза пред Maritime.bg директорът на дирекцията, к.д.п. Живко Петров. Междувременно изтичат част от документите на построения през 1976г. съд.

В началото на месец декември м.г. в България пристигат трима грузински моряци. Сред тях вахтени помощник-капитан и механик и моряк. Последният бързо разбира, че е изпратен от некоректни работодатели и напуска страната.

Останалите у нас моряци – на средна възраст, отказват да се приберат очаквайки да получат заплатите си. По непотвърдена информация, грузинците платили на посредническа фирма за да бъдат качени на рейс.

Всички опити на държавните институции у нас за връзка с корабособственика или негов представител удрят на камък.

Изоставените моряци били без храна, вода и електричество. “Осигурихме им брегово захранване, както и вода. Това стана преди празниците и бе единственото, което можем да направим за тях”, каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на “Пристанище Бургас” ЕАД, Диян Димов.

Храна преди празниците моряците получили от посолството на Грузия у нас, както и от Община Бургас. В момента разполагат с електричество. В сигнала си до Maritime.bg грузинците пишат, че искат да им бъде осигурена вода. Казват, че представители на ITF Seafarers са ги посетили, но нищо не е последвало от това.

От ДМА – Бургас обясниха, че мъжете не желаят да напуснат страната, въпреки обявената готовност за съдействие от страна на посолството на Грузия у нас, а се надяват да получат парите си.

Опитите на Maritime.bg за връзка със собственика на плавателния съд бяха неуспешни. Отказан бе коментар от турската компанията-оператор.

Припомняме, че подобен случай, но с добър край, се разигра предпразнично и във Варна. Тогава седем грузински моряци вдигнаха бунт на борда на кораб “Кумсал” в Пристанище Варна – запад. Навръх Коледа турският корабособственик пристигна в България с дължимите суми, разплати се с моряците и корабът отплава.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент