Пътните икони – експонат на месеца във Военноморския музей

В третото издание на образователната програма „Експонат на месеца” на Военноморския музей на група ученици от НГХНИ „К. Преславски” бяха предложени за изследване две пътни икони, на които са изобразени Св. Сергий Радонежский и Св. Николай.

Според християнските вярвания, пътните икони са тези, които човек взима със себе си, когато тръгва на дълъг път или на военен поход.

Този тип икони са взаимствани от Византийската империя и в миналото са били широко разпространени. Само по време на Кримската война са направени около 150 000 бройки. Предполага се, че двете икони, обект на изследването, са именно от периода на Кримската война. Св. Сергий Радонежский е един от най-почитаните руски светци, покровител на воините и осигуряващ сполука в боя. Св. Николай също е от най-популярните светци, закрилници на моряци и рибари. Произходът и на двете икони, постъпили наскоро във Военноморския музей безспорно е руски.

В миналото пътните икони били подарявани от семействата на войниците, за да ги закрилят и да им носят късмет на бойното поле. На бедните –  пътна икона била подарявана от полковия свещеник. Иконата се носела в левия джоб на униформата, близо до сърцето. И не случайно, сред намерените на бойните полета икони има и такива, пробити от куршум.

Пътната икона съпътствала човека през целия му живот, по време на военни походи или странствания, окачвана била по вратите на къщите, на надгробните камъни, или на иконостасите, както у дома, така и в църквата. Тя се превърнала в нещо като личен подвижен олтар, който по всяко време позволява да се отправи молитва към Бога. Напомняла и за родителите, които дарявали иконата още в най-ранно детство, или преди синът им да тръгне на път, или на война, с благословията да се върне жив и здрав.

Нагръдните икони са значим дял от съхранените лични вещи на участниците в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Повечето от тях са намерени в руските гробове около Плевен, други са дарени от граждани или роднини и потомци на участници във войната. Преминали през огъня на битките, те придобиват не толкова религиозна, колкото сантиментална стойност, защото зад всяка една от тях стои една съдба и един неизживян човешки живот..

Двете икони, които досега  не са показвани в експозицията на музея, са изложени в специална витрина в залата за временни изложби, където  могат да бъдат видени до края на месец януари.

Образователната програма „Експонат на месеца” е разработена от екип специалисти от Военноморския музей и е предназначена за ученици от гимназиалните класове. Заниманията включват работа с документи и предмети от фондовете на музея. В първото издание на програмата възпитаниците на НГХНИ „К. Преславски” проучиха личността на капитан I ранг Петър Стоянов, издириха информация и съставиха историческа справка за отличията му, които бяха експонат на месец ноември. Във второто издание – експонат на месеца беше оригиналният ръкопис на стихотворението „В кубрика” на поета Никола Йонков Вапцаров.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор