Русия и Китай укрепват Военноморските сили


В състава на руския Северен флот беше включена атомната ракетна подводница „Юрий Долгорукий” – първата от проекта 955 „Борей”. 
Втората подводница „Александър Невски” е на изпитания, а третата „Владимир Мономах” неотдавна беше пусната на вода. Четвъртият съд „Княз Владимир” е в етап на строителство.

Въпреки че през близките години руските подводници ще се базират на Север, където руският флот има най-развита инфраструктура и възможности за ремонтиране на корабите, в бъдеще Тихоокеанският флот също ще получи нови подводници, пише Гласът на Русия.

Общо до 2020 година Русия планира да построи 8 подводници от проект 955. Успоредно се води строителството на серия многоцелеви атомни подводници от проект 885 „Ясен” – първата „Северодвинск” е на изпитания. Освен това има контракт за строителство на още 6 такива подводници съгласно модернизационен проект.

[togglebox state=“closed“ head=“Виж видео – Изплаване на Юрий Долгорукий“ ][/togglebox]

Реализирането на тези планове ще позволи на Русия да запази относително мощен подводен флот, дори в условията на постепенното извеждане от строя на съветските подводници. Процесът ще се проточи дълги години и вероятно ще приключи през 2020-2025 г.

Проектите за строителство на атомни ракетни и многоцелеви подводници спадат към най-скъпите руски проекти и често са предмет на критика. Стойността на една такава подводница надхвърля 1 милиард долара.

Критиците на военноморските програми сочат, че задачата за ядрено сдържане може да се реши и с по-малко пари за сметка на развитието на ракетните войски със стратегическо предназначение. Те костват на бюджета по-малко и са по-малко уязвими, отколкото морските комплекси.

Но проектите „Ясен” и „Борей” са предвидени за дълга перспектива и ръководителите на Русия, очевидно, смятат военно-политическата обстановка в света за лошо прогнозирана. Мащабната размяна на ядрени удари със САЩ може да се разглежда само като един от възможните сценарии, за които следва да се готвят руските ядрени сили.

[togglebox state=“closed“ head=“Виж видео – Ракетен пуск от Юрий Долгорукий“ ][/togglebox]

Нарастващото напрежение по морските граници на Китай кара и китайското ръководство по всякакъв начин да ускорява строителството на флота, като при това прибягва и към практиката на покупки в чужбина. Съгласно съобщения на медиите, миналата година Русия и Китай са подписали рамково споразумение за доставки в Китай на четири дизелови подводници от проекта 1650 „Амур”. Първите две ще дойдат от Русия, а другите ще се сглобяват в китайски корабостроителници с участието на руски специалисти.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор