Русия и Китай укрепват Военноморските сили


В състава на руския Северен флот беше включена атомната ракетна подводница „Юрий Долгорукий” – първата от проекта 955 „Борей”. 
Втората подводница „Александър Невски” е на изпитания, а третата „Владимир Мономах” неотдавна беше пусната на вода. Четвъртият съд „Княз Владимир” е в етап на строителство.

Въпреки че през близките години руските подводници ще се базират на Север, където руският флот има най-развита инфраструктура и възможности за ремонтиране на корабите, в бъдеще Тихоокеанският флот също ще получи нови подводници, пише Гласът на Русия.

Общо до 2020 година Русия планира да построи 8 подводници от проект 955. Успоредно се води строителството на серия многоцелеви атомни подводници от проект 885 „Ясен” – първата „Северодвинск” е на изпитания. Освен това има контракт за строителство на още 6 такива подводници съгласно модернизационен проект.

[togglebox state=“closed“ head=“Виж видео – Изплаване на Юрий Долгорукий“ ][/togglebox]

Реализирането на тези планове ще позволи на Русия да запази относително мощен подводен флот, дори в условията на постепенното извеждане от строя на съветските подводници. Процесът ще се проточи дълги години и вероятно ще приключи през 2020-2025 г.

Проектите за строителство на атомни ракетни и многоцелеви подводници спадат към най-скъпите руски проекти и често са предмет на критика. Стойността на една такава подводница надхвърля 1 милиард долара.

Критиците на военноморските програми сочат, че задачата за ядрено сдържане може да се реши и с по-малко пари за сметка на развитието на ракетните войски със стратегическо предназначение. Те костват на бюджета по-малко и са по-малко уязвими, отколкото морските комплекси.

Но проектите „Ясен” и „Борей” са предвидени за дълга перспектива и ръководителите на Русия, очевидно, смятат военно-политическата обстановка в света за лошо прогнозирана. Мащабната размяна на ядрени удари със САЩ може да се разглежда само като един от възможните сценарии, за които следва да се готвят руските ядрени сили.

[togglebox state=“closed“ head=“Виж видео – Ракетен пуск от Юрий Долгорукий“ ][/togglebox]

Нарастващото напрежение по морските граници на Китай кара и китайското ръководство по всякакъв начин да ускорява строителството на флота, като при това прибягва и към практиката на покупки в чужбина. Съгласно съобщения на медиите, миналата година Русия и Китай са подписали рамково споразумение за доставки в Китай на четири дизелови подводници от проекта 1650 „Амур”. Първите две ще дойдат от Русия, а другите ще се сглобяват в китайски корабостроителници с участието на руски специалисти.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на