Бивши пирати помагат за освобождаването на моряци


Трима сирийски заложници са били освободени от сомалийски пирати. Мъжете са били в плен от 2010 година. Пиратите ги освободили без получаването на откуп.

Maritime.bg припомня, че мъжете бяха част от екипажа на плаващ под флага на Панама бълкер, който бе освободен през октомври м.г., след като пиратите получиха откуп в размер на 400 хил. щ. долара. Сомалийците обаче не освободиха 6 души от екипажа с цел получаване на още пари.

Пиратите са се предали и освободили моряците, заяви президентът на регион Ададо, Мохамед Аден Тикей. Бивш пират е участвал в преговорите за освобождаването на тримата заложници, които вече се намират в Могадишу.

Наблюдава се тенденцията все повече пирати да се отказват от “бизнеса”, отивайки в отбора на местни власти, смята президентът на Ададо.

Въпросният бивш пират, участвал в преговорите за освобождаване на сирийците, е част от старата група на Афуейне. Според доклад на ООН за Сомалия, през последното десетилетие въпросната група, действала в районите на Арабско море, Индийския океан и Източна Африка, е получила десетки милиони долари платени за откупи.

Според тези пирати, които вече са “от добрите”, много младежи се насочват към този печеливш бизнес заради бедността и беззаконието в Сомалия. От 2010-а година насам поради наличието на все повече международни патрули в тези води се наблюдава сериозен спад в успешните отвличания.

Някои анализатори всъщност откриха нова ниша. Въпросните бивши пирати много често искали суми за започване на преговори. Това според американски наблюдатели е нова ниша, която няма да помогне за отстраняване на пиратството, а създава още една предпоставка за неговото развитие. Други пък смятат, че именно въпросните преговарящи са свързани с пиратските групи и така най-лесно осъществяват рекет, скривайки го зад – “нужни пари за преговори”.
[togglebox state=“closed“ head=“Виж видео – Известен пират се пенсионира“ ][/togglebox]
Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор