Северният морски път без лед до 2100 година


Корабите плаващи през суровия, понякога опасен, Северен морски път, който свърза Атлантическия с Тихия океан, ще се изправят пред все по-малко ледени заплахи до 2050-а година.

Много е вероятно маршрутът да се изчисти напълно от ледени полета до 2100-а година. Това твърдение е на стажанти в лятната програма на Lloyd’s Register Marine.

В момента Северният морски път дава прекалено малки предимства пред Суецкия канал, но в бъдеще се очаква това коренно да се промени. Младите изследователи достигат до извода, че на всеки 10 години ледовете в района намаляват с 3 до 4%.

Още повече в доклада си, който е вече е признат и от учени, стажантите посочват, че намаляването на ледовете ще става все по-последователно. Така ще нарастват възможностите за безопасно и по-бързо плаване.

Очаква се и тенденциите в корабостроенето да доведат до нови перспективи за маршрута. Тези процеси да доведат до значително увеличение на преминаващите през Северния морски път товари.

Наскоро Руската федерация категорично заяви на международната сцена, че този маршрут трябва да се превърне за основен. Според участниците в летния курс на Lloyd’s Register Marine, зоната най-вероятно ще стане арена на екологични спорове, които обаче могат да доведат до технологични нововъдения, които да превърнат корабоплаването в по-зелена индустрия.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост