Северният морски път без лед до 2100 година


Корабите плаващи през суровия, понякога опасен, Северен морски път, който свърза Атлантическия с Тихия океан, ще се изправят пред все по-малко ледени заплахи до 2050-а година.

Много е вероятно маршрутът да се изчисти напълно от ледени полета до 2100-а година. Това твърдение е на стажанти в лятната програма на Lloyd’s Register Marine.

В момента Северният морски път дава прекалено малки предимства пред Суецкия канал, но в бъдеще се очаква това коренно да се промени. Младите изследователи достигат до извода, че на всеки 10 години ледовете в района намаляват с 3 до 4%.

Още повече в доклада си, който е вече е признат и от учени, стажантите посочват, че намаляването на ледовете ще става все по-последователно. Така ще нарастват възможностите за безопасно и по-бързо плаване.

Очаква се и тенденциите в корабостроенето да доведат до нови перспективи за маршрута. Тези процеси да доведат до значително увеличение на преминаващите през Северния морски път товари.

Наскоро Руската федерация категорично заяви на международната сцена, че този маршрут трябва да се превърне за основен. Според участниците в летния курс на Lloyd’s Register Marine, зоната най-вероятно ще стане арена на екологични спорове, които обаче могат да доведат до технологични нововъдения, които да превърнат корабоплаването в по-зелена индустрия.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на