Откриха шести загинал от Baltic Ace, забавят изтеглянето на кораба


Холандската полиция идентифицира намерено на около 20nm от IJmuiden тяло на моряк от потъналия автомобиловоз BALTIC ACE
. Става дума за 31-годишен старши помощник-капитан. Тялото беше открито от рибар, а по-късно бе прехвърлено до пристанище със спасителен съд. Полицията е установила самоличността след извършване на разпознаване на пръстови отпечатъци. 11 моряци от 24-членния екипаж загинаха в резултат на катастрофата, само 5 тела бяха открити веднага след инцидента. Тялото на старши помощникът е шестото открито.

Прекратиха прехвърлянето на гориво
Изтеглянето на горивото от потъналия кораб е временно спряно, заяви говорителят на Svitzer Salvage, Кор Радингс. Причината е ниската температура на водата в района, която води до промяна на вискозитетния индекс. Пробите, които са взели експертите на компанията показват, че горивото трябва да се прехвърли при по-високи температури. Това означава, че Svitzer Salvage трябва да ревизира избрания метод за операцията. Един от начините е – в танковете да се инжектира гореща вода, а другият е чрез поставяне на отоплителни спирали, обясняват от фирмата.
[togglebox state=“closed“ head=“Виж видео – Първи кадри на потъналия кораб“ ] [/togglebox]
Този тип операции обаче са изключително трудни
Атмосферните условия на мястото на инцидента са тежки. Заради вълнението, прозорците, в които може да се работи са много кратки. Според говорителя на Svitzer Salvage е много вероятно операцията да бъде изтеглена напред във времето до подобряване на обстановката в района. Дали обаче Svitzer Salvage ще бъде компанията, която ще извърши операцията все още не е ясно. След консултации със собственика и застрахователите на BALTIC ACE договорът със Svitzer Salvage е бил прекратен, каза говорителят на компанията добавяйки, че те първо трябва да извършат допълнителни оценки. Преди напускането на района, екипът на Svitzer Salvage е извършил необходимото за да се ограничи до максимална степен вероятността от изтичане на гориво. Освободен е и кораб VOS STATISFACTION, който бе използван за база за спасителите.

Всичко за инцидента с кораб BALTIC ACE в Maritime.bg

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на