Откриха шести загинал от Baltic Ace, забавят изтеглянето на кораба


Холандската полиция идентифицира намерено на около 20nm от IJmuiden тяло на моряк от потъналия автомобиловоз BALTIC ACE
. Става дума за 31-годишен старши помощник-капитан. Тялото беше открито от рибар, а по-късно бе прехвърлено до пристанище със спасителен съд. Полицията е установила самоличността след извършване на разпознаване на пръстови отпечатъци. 11 моряци от 24-членния екипаж загинаха в резултат на катастрофата, само 5 тела бяха открити веднага след инцидента. Тялото на старши помощникът е шестото открито.

Прекратиха прехвърлянето на гориво
Изтеглянето на горивото от потъналия кораб е временно спряно, заяви говорителят на Svitzer Salvage, Кор Радингс. Причината е ниската температура на водата в района, която води до промяна на вискозитетния индекс. Пробите, които са взели експертите на компанията показват, че горивото трябва да се прехвърли при по-високи температури. Това означава, че Svitzer Salvage трябва да ревизира избрания метод за операцията. Един от начините е – в танковете да се инжектира гореща вода, а другият е чрез поставяне на отоплителни спирали, обясняват от фирмата.
[togglebox state=“closed“ head=“Виж видео – Първи кадри на потъналия кораб“ ] [/togglebox]
Този тип операции обаче са изключително трудни
Атмосферните условия на мястото на инцидента са тежки. Заради вълнението, прозорците, в които може да се работи са много кратки. Според говорителя на Svitzer Salvage е много вероятно операцията да бъде изтеглена напред във времето до подобряване на обстановката в района. Дали обаче Svitzer Salvage ще бъде компанията, която ще извърши операцията все още не е ясно. След консултации със собственика и застрахователите на BALTIC ACE договорът със Svitzer Salvage е бил прекратен, каза говорителят на компанията добавяйки, че те първо трябва да извършат допълнителни оценки. Преди напускането на района, екипът на Svitzer Salvage е извършил необходимото за да се ограничи до максимална степен вероятността от изтичане на гориво. Освободен е и кораб VOS STATISFACTION, който бе използван за база за спасителите.

Всичко за инцидента с кораб BALTIC ACE в Maritime.bg

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че