БАН иска център по морски науки във Варна

БАН предлага във Варна да бъде създаден Регионален академичен център по морски науки и технологии, предаде Стандарт. Инициативата беше представена от председателя на академията акад. Стефан Воденичаров пред Областния съвет по наука и висше образование, в който членуват всички научни институти и висши учебни заведения в морската столица. На заседанието присъстваха областният управител на Варна Коста Базитов и кметът Кирил Йорданов.

В Регионалния център ще се работи върху проблемите на морските възобновяеми източници, проучването и експлоатация та на нови находища на нефт и газ в акваторията, технологиите за извличане на ресурси от морското дъно, посочи акад. Воденичаров. Сред задачите на научното звено ще бъдат брегозащитата, екологичното състояние на морето, както и участие в разработката на Националната морска и Дунавската стратегии.

Акад. Воденичаров уточни, че Центърът може да бъде базиран в Института по хидро- и аеродинамика, който е подразделение на БАН, а администрацията му ще бъде сведена до един координатор. Съвместните действия на Академията с варненските институти могат да получат финансиране чрез новата програма „Наука и образование“, за създаването на която вече има решение на Министерския съвет.

Шефът на БАН  припомни, че през миналата година са създадени два Регионални академични центъра в Бургас и Пловдив. Освен във Варна през тази година ръководството на БАН планира изграждане на такива звена в Русе и Велико Търново.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на