Арестуван ирански кораб избяга от Шри Ланка


Товарен кораб под ирански флаг е успял да избяга от териториалните води на Шри Ланка, където е бил задържан преди няколко седмици от шриланкийски бойни кораби съгласно съдебна заповед, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на съобщение на представители на Шри Ланка и на адвокат, представляващ германската банка Де Фау Бе /DVB Bank SE/, по чието искане е издадена съдебната заповед.

Миналата седмица шриланкийски бойни кораби дадоха предупредителни изстрели по иранския кораб „Амина“, когато той се опитвал да се изплъзне.

Късно снощи обаче иранците избягали в открито море, възползвайки се от лошото време.

Говорител на ВМС на Шри Ланка каза, че иранският кораб е вече извън зоната от 12 морски мили около острова и съгласно международното право не може да бъде преследван, освен ако не е извършил престъпление в Шри Ланка.

Оператор на кораба „Амина“ е базираната в Техеран фирма „Рахбаран Омид Дариа“, сочат данни от корабните регистри, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Компанията заема челно място в държавната компания  IRISL, която от години е обект на западни санкции. Западът обвинява IRISL, най големия ирански превозвач на товари по море, че транспортира оръжия.

Иранците отхвърлят като невярно това твърдение.

Моторният кораб „Амина“ бе арестуван през декември, след като банката Де Фау Бе издейства от Върховния съд в Коломбо заповед за задържането му заради неизпълнени плащания от страна на фирмата собственик. Документи от съда сочат, че искът на германската банка е за милиони долари. Говорител на банката отказа днес коментар по темата, предаде Ройтерс.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент