Грешни карти вероятно са причина за засядането на американския миночистач


От американските ВМС обявиха, че миночистачът, който заседна в коралов риф до Филипините, е използвал грешни карти, която не показвала морския резерват
, съобщава „Дейли Стар”, предаде Нюз.бг.

Всички 79 души от американския кораб „USS Guardian” са го напуснали. От Тихоокеанския флот информираха, че корабът и няколко по-малки плавателни съда се опитват да минимизират пораженията върху рифа. От американските ВМС заявиха, че дигиталната морска карта е съдържала неточни данни и може да е била фактор за засядането на кораба.

Адмирал Джонатън Уайт заяви, че първоначалният преглед на навигационните данни показва за грешка в района на рифа. Припомняме, че американският кораб „USS Guardian” на ВМС на САЩ заседна на риф в Националния морски парк Тубатаха, разположен в средата на морето Сулу, близо до остров Палаван, Филипините.

Няма ранени и изтичане на гориво. Филипинските власти се опитват да намалят пораженията по рифа. Световният фонд за природата на Филипините изтъкна, че според първоначалната инспекция 68-метровият кораб е причинил поражения на най-малко 10 метра от рифа. Филипинските власти налагат по 300 долара глоба за всеки метър поражения на защитената акватория.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Пристанищата на България ще бъдат блокирани, ако “Лукойл Нефтохим” спре работа

Възможното спиране на работата на най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров - "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", ще доведе до блокиране на българските пристанища

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент