Разрушиха най-големия в света циментов кораб


Най-големият циментов кораб в света беше разрушен след 40-годишен престой на речен бряг.
THE GU TIAN е бил изоставен веднага след първото си плаване през 1974 година. Оттогава е дом на незаконно настанили се и местна туристическа атракция.

Корабът се намира във Фуджоу, столица на югоизточната част на китайската провинция Фудзиен. Работата по унищожаването на 3000-тонния кораб започна още през ноември. Той е построен през 70-те години на миналия век, когато по време на културната революция много по-евтино решение е бил циментът, вместо липсващата стомана. Корабът е спуснат на вода с думите, че стартира една нова ера, в която Китай ще властва над моретата.

След първото плаване комунистическите лидери обаче осъзнават, че корабът е твърде скъп, всъщност скъпо е да задвижваш циментов съд. След това THE GU TIAN е изведен на брега.

Корабът е дълъг 105 метра и има широчина 14,5 метра. Преди се смяташе, че съдът ще бъде превърнат поне в музей, но с неспирната глобализация в Китай и намаляващите площи за строителство, бе решено той да бъде унижощен.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на