Филипините искат компенсации от САЩ заради заседналия на риф боен кораб


Филипините ще искат компенсации от САЩ за пораженията по риф Таббатаха, след като американски миночистач заседна миналата седмица на включения в списъка на Световното културно наследство резерват.

“Нашето правителство е длъжно да има такива претенции”, заяви секретарят по транспорт и комуникации Джосеф Абая добавяйки, че наблюдението на операцията по изтеглянето на кораба ще е приоритет. Абая съобщи още, че висши служители от Военноморските сили на САЩ ще пристигнат в страната за операцията.

“Първо обаче планът им за действие ще премине през щателен преглед от нашите експерти”, добави още той. По думите му ситуацията с USS GUARDIA е изключително тежка, заради влошилата се метеорологична обстановка.

Бреговата охрана на Филипините ще проведе собствено разследване за причините довели до инцидента. Освен това сили на БО ще се включат и в операцията по изтегляне на миночистача. Около кораба са поставени бонови заграждения, а горивото от танковете му е прехвърлено.

Разследване за установяване на точната причина за засядането вече водят експерти от Военноморския флот на САЩ, съобщи пресслужбата на флота в съобщение изпратено от Япония. По предварителни констатации електронните морски карти на борда са съдържали неточни данни за навигация и може би са основния фактор за инцидента.

След изтеглянето на кораба той ще остане във Филипините до извършването на пълна оценка за щетите нанесени на рифа и околната среда, съобщиха още от флота на САЩ.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост