Филипините искат компенсации от САЩ заради заседналия на риф боен кораб


Филипините ще искат компенсации от САЩ за пораженията по риф Таббатаха, след като американски миночистач заседна миналата седмица на включения в списъка на Световното културно наследство резерват.

“Нашето правителство е длъжно да има такива претенции”, заяви секретарят по транспорт и комуникации Джосеф Абая добавяйки, че наблюдението на операцията по изтеглянето на кораба ще е приоритет. Абая съобщи още, че висши служители от Военноморските сили на САЩ ще пристигнат в страната за операцията.

“Първо обаче планът им за действие ще премине през щателен преглед от нашите експерти”, добави още той. По думите му ситуацията с USS GUARDIA е изключително тежка, заради влошилата се метеорологична обстановка.

Бреговата охрана на Филипините ще проведе собствено разследване за причините довели до инцидента. Освен това сили на БО ще се включат и в операцията по изтегляне на миночистача. Около кораба са поставени бонови заграждения, а горивото от танковете му е прехвърлено.

Разследване за установяване на точната причина за засядането вече водят експерти от Военноморския флот на САЩ, съобщи пресслужбата на флота в съобщение изпратено от Япония. По предварителни констатации електронните морски карти на борда са съдържали неточни данни за навигация и може би са основния фактор за инцидента.

След изтеглянето на кораба той ще остане във Филипините до извършването на пълна оценка за щетите нанесени на рифа и околната среда, съобщиха още от флота на САЩ.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Пристанищата на България ще бъдат блокирани, ако “Лукойл Нефтохим” спре работа

Възможното спиране на работата на най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров - "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", ще доведе до блокиране на българските пристанища

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент