Viking Grace става първият и най-голям пътнически кораб задвижван с LNG


VIKING GRACE бе доставен от корабостроителница STX Finland Oy’s Turku на компанията Viking Line. Фирмата оперира пътнически и товарни кораби извършващи редовни превози между Финландия и Швеция.

Първият и най-голям в света пътнически кораб задвижван с LNG може да приеме до 2800 пасажери в 1080 каюти. Корабът се задвижва от четири главни двигатели 8L50DF, които могат да работят с два вида гориво.

Иновативните двигатели са разработени от Warsila.

“Това е първи път в света пътнически кораб, който има двигатели от този тип”, каза Jukka Paananen – бизнес мениджър в Warsila. По думите му това е една доказана технология, визирайки предишните еквиваленти на този тип двигатели, които от дълго време са намерили място на голям брой товарни кораби.

Използването на втечнен природен газ, като гориво за корабоплаването, се очаква на практика да премахне емисиите на серни оксиди. Също така и намаляване до около 20% на емисиите азотен оксид, според определените от Международната морска организация нива. С повече от 90% ще бъдат намалени и емисиите на твърди частици в сравнение с конвенционалните дизелови двигатели.

Така този ферибот значително намалява влиянието си над околната среда. Освен всичко корабът е оборудван с последно ниво на софтуер, с който се извършва пълен енергиен мониторинг и допълнително се намалява използването на енергия.

Maritime.bg – Морски технологии
Последни новини

Последни новини

Кап. I ранг Ваньо Мусински е назначен за заместник-началник на Щаба по операциите на Военноморските сили

На 30 ноември 2021 г., в Щаба на Военноморските сили бяха обявени заповеди на министъра на отбраната и командира на Военноморските сили за назначаване на длъжности и повишаване

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент