750 хил. евро за проучване на товарен коридор между България и Гърция


Европейският съюз ще подпомогне със 750 000 евро от програмата TEN-T проект
, чиято цел е да проучи възможността от свързване чрез железопътна линия на редица морски и речни пристанища в североизточната част на Гърция и България за създаване на мултимодулен товарен коридор, обслужващ Егейско море, Черно море и река Дунав. Това съобщава пресслужбата на Европейската комисия в официално изявление до българските медии.

В рамките на проекта Sea2Sea, който е избран за финансиране по годишната покана за представяне на предложения TEN-T, ще бъде разработена концепцията за коридор, който да свързва гръцките пристанища по Егейско море и българските пристанища по Черно море с железопътна линия като алтернативен маршрут на претоварения Босфор.

Освен това ще се анализира възможността за връзка с речните пристанища на река Дунав, посочват още от Европейската комисия.

Проектът ще проучи възможностите за разработване на такъв коридор и начините за привличане на общественото внимание и заинтересовани участници в проекта. Ще се определят основните градивни елементи за реализирането на коридора, както и план за увеличаване на конкурентоспособността на коридора след пускането му в действие. Проектът ще бъде осъществен от Изпълнителната агенция за транс-европейска транспортна мрежа, а крайният срок за изпълнението му е краят на 2014 г.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент