750 хил. евро за проучване на товарен коридор между България и Гърция


Европейският съюз ще подпомогне със 750 000 евро от програмата TEN-T проект
, чиято цел е да проучи възможността от свързване чрез железопътна линия на редица морски и речни пристанища в североизточната част на Гърция и България за създаване на мултимодулен товарен коридор, обслужващ Егейско море, Черно море и река Дунав. Това съобщава пресслужбата на Европейската комисия в официално изявление до българските медии.

В рамките на проекта Sea2Sea, който е избран за финансиране по годишната покана за представяне на предложения TEN-T, ще бъде разработена концепцията за коридор, който да свързва гръцките пристанища по Егейско море и българските пристанища по Черно море с железопътна линия като алтернативен маршрут на претоварения Босфор.

Освен това ще се анализира възможността за връзка с речните пристанища на река Дунав, посочват още от Европейската комисия.

Проектът ще проучи възможностите за разработване на такъв коридор и начините за привличане на общественото внимание и заинтересовани участници в проекта. Ще се определят основните градивни елементи за реализирането на коридора, както и план за увеличаване на конкурентоспособността на коридора след пускането му в действие. Проектът ще бъде осъществен от Изпълнителната агенция за транс-европейска транспортна мрежа, а крайният срок за изпълнението му е краят на 2014 г.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини