“Тангрите” ще служат на Дунав


Двата спасителни катера “Тангра 1” и „Тангра 2“, ще бъдат дислоцирани в Русе и приети в състава на местната дирекция “Морска администрация”, научи Maritime.bg. Те ще заменят досегашните остарели катери, които използва ДМА – Русе.

Корпусите на съдовете бяха ремонтирани във Варна. В ИАМА са разгледали възможността катерите да бъдат транспортирани по суша. Ситуацията е проиграна, но множеството ограничения по пътя правят такава операция невъзможна. Невъзможно е транспортирането им и чрез железопътен транспорт.

Двата катера ще стигнат до Русе на собствен ход”, каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на ИА “Морска администрация”, к.д.п. Сергей Църнаклийски. По думите му катерите са удобни за експлоатация на Дунав заради малкото газене и водометните двигатели. Сладката вода пък ще допринесе за по-продължителната им експлоатация.

Вероятно двата катера ще отплават завинаги от Варна през пролетта. На реката, съдовете ще изпълняват различни задачи, обясни още к.д.п. Църнаклийски. “Катерите, с които разполагаме на Дунав са остарели и трябва да бъдат заменени, затова сме предприели тази стъпка”, допълни още той.

Задачите във Варна и Бургас ще изпълняват останалите съдове от състава на Морска администрация.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал