Изчезна изхвърлената от морето 17-тонна цистерна край Шкорпиловци

Еднотипната цистерна край село Крапец
Еднотипната цистерна край село Крапец

Цистерната, която излезе от морето, след инцидент с кораб Whitebox Volga е била открадната, научи Maritime.bg. Информацията потвърди и кметът на селото Атанас Кателиев. По думите му след излизането на цистерната от морето, кметството я е изтеглило със собствени средства. Кметът не може да кажe кога е станала кражбата. Вероятно обаче 17-тонната цистерна е открадната по време на бедственото положение, което бе обявено в района при големите снегонавявания през декември. Цистерната е била изтеглена на около 300 метра от плажа, което със сигурност означава, че тя не се е върнала във водите на Черно море. Чуждестранната фирмата-собственик на съоръженията съобщи специално за Maritime.bg, че цистерната е била предназначена за най-голямата пивоварна в Грузия – Georgia Beer Company PLC.

“Правени са контакти с агентите на товара. Изпратени са няколко писма, с които Дирекция Морска администрация – Варна опита да получи информация за позицията и намеренията на компанията-собственик. И досега нямаме обратен отговор”, заяви пред Maritime.bg директорът на ДМА – Варна, к.д.п. Валентин Енчев. По думите му собствениците са информирани, чрез агентите, че ДМА – Варна не може да осигури съхранение или опази цистерните от евентуална кражба, която всъщност се е случила.

“Ако е налице потънало имущество, което представлява опасност за корабоплаването и собствениците на това имущество не вземат мерки за неговото отстранява ИА “Морска администрация” има право да предприеме действие за изтеглянето им”, каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на ИАМА, к.д.п. Сергей Църнаклийски. По негово мнение в случая собствениците на товара не са предприели необходимото за неговото опазване.

Удар за над 25 000 лева
Нарязването на металната цистерна за скрап е генерирало 27 224 лева за неизвестните крадци. Това сочи проста справка на актуалните цени на металите към днешна дата. 17-тонната цистерна е била изградена от неръждаема стомана с високо съдържание на никел. 2000 лева е средната цена на тон от този метал, обясни експерт от фирма за изкупуване на метали.

Всичко за падналите от кораб цистерни в Maritime.bg


Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини