Данаил Папазов: Докато се наумуваме може да се измисли съвсем нов начин за стопанисване на пристанищата

Най-слабите пристанища трябва да се концесионират. През 2013-а година отваряме пристанището към града.


Кап. Папазов, калко товари са обработени в Пристанище Варна през изминалата година и какви са тенденциите за тази?
Тенденцията е, че пристанището, въпреки всички катаклизми засягащи икономиката на много държави, отбелязва най-добрите си резултати от 107-годишната си история. Отново достигнахме 9 млн. тона товари. Това е почти на лимита на възможностите на порта. Никога не сме достигали такива резултати, те са в пъти по-добри спрямо конкурентните ни пристанища в страната. Чистата печалба, след данъци и такси, е 4 млн. и 200 хил лева. Приходната част е увеличена, спрямо миналата година с над 7%. Обработваме 682 вида товари. Най-много от традиционните ни клиенти от Девня. През година започна и сериозен износ на цимент и клинкер. Годината беше много добра и при износа на зърно. С 10% се увеличиха и обработените в порта контейнери, които преминаха над 130 хил. TEU.

В какъв размер ще бъдат инвестициите, които Пристанище Варна ще направи през тази година?
Пристанището следва своята инвестиционна програма. Основно ще инвестираме в нова техника. Вече работят два нови ричтакера, два нови товарачи, направихме и доста инфраструктурни ремонти. През изминалата година вложихме 7 млн. лева за техника и инфраструктура. Общата ни програма за тази година възлиза на повече от 12 млн. лева. Подписана е процедурата за покупка на два нови мобилни 43-тонни крана – на обща стойност около 9 млн. лева. Ще започне и подобряване инфраструктурата на Пристанище Варна – запад. Ще пристъпим към удълбочаване на нулево корабно място. По всяка вероятност през тази година ще се премести оградата на Варна – изток до второ корабно място, за да се направи връзката между пристанището и града. Инвестициите ще са много сериозни, ще сме едно от малкото предприятия, които ще инвестират 12 млн. лева.

Казахте, че лимитът е достигнат. Кое го налага?

Инфраструктурата с която разполагаме и технологичните възможности на Пристанище Варна са за около 9 – 10 млн. тона товари. Няма как да се надхвърлят тези показатели към момента. За да се увеличи този лимит, трябва да се строи и да се променят технологии. За инфраструктурните промени решава държавата. Има органи, които отговарят за това. Ние изпълняваме нашите задачи на територията на пристанището. Твърдя, че ги изпълняваме най-добре в цяла България и за наша радост и нещастие на нашите “доброжелатели” пристанището работи отлично през последните 15 години.

Кой слага прът в колелото на порта?

Няма прът. Има недобро законодателство, което вече доказа във времето, че стопанисването на пристанищната дейност не може да се извършва по този начин. Отдавна съм казал, че ДППИ, в този си вид, трябва да се закрие моментално. Трябва да се направи  едно много добро законодателство, може би както според някои браншови организации – да се раздели на море и река пристанищната дейност. Да се регулират границите на пристанищата, да се знаят границите на отговорност на съответните служби. Все неща, които са размити в сегашното законодателство. Не може да стопанисваш цялата инфраструктура на пристанищата и да нямаш право да извършваш никаква дейност. Не казвам, че в ДППИ не си вършат работата, просто законодателно са сложени пречки. За мен е скъсана пъпната връзка между производствената дейност и развитието. Трябва да се създаде истинска администрация, която може би трябва да работи като добрите примери за пристанищна власт, но не съм аз най-добрият специалист, който да дава акъл в законодателството.

Има ли законодателна инициатива това да се промени?

Не знам, аз си изпълнявам задълженията и гледаме колкото можем да се развиваме в Пристанище Варна.

Преди време казахте, че български инвеститори имат интерес към концесионирането на пристанището. Забавянето на процедурите не би ли отказало част от потенциалните концесионери?

Има много голям интерес към Пристанище Варна от здрави и нездрави сили, от много сериозни чуждестранни и български компании. За да стане факт концесионирането първо трябва да се изчистят проблемите по собствеността в Пристанище Варна – запад, да се регулират съответните парцели и други. Този процес не може да бъде извършен с магическа пръчка, по простата причина, че това са насложени проблеми от много години. Правилно в момента не се избързва с концесионирането на пристанището, за да бъде концесионирано в един момент, в който всички тези пречки са премахнати. Така ще се гарантира, че бъдещият концесионер няма да се занимава с документални проблеми и препъни камъни. Не мога да кажа дали заради забавянето някои от инвеститорите ще се откажат.

Отдавна заявихте, че пристанището трябва да бъде отдадено на концесия – цяло. Защо?

Там където е трябвало съм казал защо. Това не е популярна тема и не би следвало да се разглежда в пространството въобще. Ние, като специалисти, сме казали на компетентните органи защо искаме, направили сме доклад.

Защо на общественото обсъждане на т.нар. Закон за пристанищата вие не изказахте вашето мнение? Виждате ли лобистки интереси в предлаганите промени?

Не съм изказал мнението си, защото няма смисъл. Причината е много проста – там се разглеждат промените, а аз съм за създаване на изцяло нов закон. Обсъжданите промени са правилни в рамките на този закон, но те са козметични и не улесняват дейността. Не бих казал, че има лобистки интереси. По-скоро става дума за наистина наболели въпроси. Законодателството, особено в пристанищната си част, трябва да признае няколко факта, които се случиха през годините. Първо в България непрекъснато се говореше за частните оператори, за частните пристанища. Покажете ми в закона къде има частни пристанища. В закона много ясно е записано, че пристанищата са за обществен транспорт – с национално и регионално значение. Няма частни, няма държавни. Трябва да се признае този факт, има пристанища, които са абсолютно частни и притежават необходимите връзки с общата инфраструктура. Няма смисъл да си заравяме главата в пясъка.

Други български пристанища се обръщат с лице към круизната индустрия. Намерила ли е място и сред приоритетите на Пристанище Варна?

Пътническите кораби не водят до кой знае какви конкретни приходи за пристанищната дейност. По-скоро те са добре за туризма и връзките с града. Ние нямаме случай на отказан пътнически кораб. През следващата година заявките отново са в същите граници. Традиционно градът се посещава от 20 до 25 кораба. Създали сме възможности и продължаваме да създаваме за яхти и яхтен туризъм, но трябва да има интерес. Не смея да твърдя, че някои от големите яхтсмени ще дойдат в пристанищата в Бургас и Варна, само защото сме ги построили.

Политически ли беше театърът с децентрализацията на агенциите свързани с морската индустрия?

Не знам и не мога да коментирам.

Шефът на вашия борд стана заместник-министър. Това дали ще ви помогне за прокарване на политики свързани с подобряване работата на пристанището?

Надяваме се!

В последните седмици отново се заговори за представителността на Българска морска камара. Смятате ли, че сдружението е компрометирано?

Не искам да участвам в безсмислени глупости. Пристанището е член на БМК и ако има нещо да й каже – ще го каже.

На въпрос как се развиват процесите с концесионирането на порта МТИТС отговаря, че временно този процес е стопиран. Дали ще се стигне до цялостно отпадане на тази тема? В Западна Европа се заговори, че концесионирането не е най-добрият вариант.
Докато не се изчисти собствеността на Пристанище Варна, докато не се махнат всички камъни за бъдещия концесионер, портът не бива да бъде концесиониран. Ние докато се наумуваме може да се измисли съвсем нов начин за стопанисване на пристанищата. На много места се оказа, че концесионирането не е най-добър начин. Примерите за добри концесии са колкото примерите за лоши. След като в момента Пристанище Варна работи в проблемна среда, но работи добре и има около 10% рентабилност – не виждам какво повече може да се направи. Освен да се даде свобода за бъдещо развитие. Например – начин за стопанисване е създаване на управителен съвет, в който да има представители на общината и държавата, който да назначи мениджърски състав. Ако мениджърите си изпълняват задачите – това е добро стопанисване и няма смисъл от концесиониране. Освен това при концесия със сигурност ще бъдат съкратени част от 1600-те работници в порта. На пристанището трябва да му се даде самостоятелен път на развитие, да не бъде вързано в някакъв общ план за развитие на портовете в България. Всяко пристанище трябва да получи възможност само да се развива.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Bering Yachts започва строителство на яхти в Бургас

Нов сериозен инвеститор откри база и започва работа в Бургас още тази година. Това е компанията Bering Yachts. Днес нейни мениджъри представиха свое произведение в Пристанище Бургас, включвайки се в отбелязването на неговия
Прочетете

Диян Димов: Успешно защитаваме това, което преди 119 години е дало началото на развитието на…

Приятели и гости на „Пристанище Бургас” отпразнуваха годишнината от откриването му за търговско корабоплаване. Група „Вълнолом” към пенсионерския клуб на пристанището отправи музикален поздрав към присъстващите. Изпълнителният
Прочетете

Гърци на пазар за руски кораби, Турция се възползва от забраната за руски кораби в ЕС

Войната в Украйна продължава 84-и ден. Тя засегна пряко корабоплаването и морската индустрия в Черно море, според "Алианц". Доведе до блокиране на 20 милиона тона зърнени товари в Украйна, според Европейската комисия. Стана
Прочетете

119 години Пристанище Бургас

Снимка: ДППИ На 18 май Пристанище Бургас отбелязва 119 години от откриването си. Указ на Княз Фердинанд І от 20 декември 1894 г. и няколкогодишно строителство превръщат някогашните дървени скели на бургаския бряг в  първото съвременно
Прочетете

Ръст на товарооборота в Пристанище Варна, което отбелязва 116-а годишнина

Снимка: Пристанище Варна Пристанище Варна е открито на 18 май 1906 г. Тази дата бележи навлизането на град Варна на световните пристанищни карти. Изграждането на Пристанище Варна продължава повече от 10 години. Откриването е с
Прочетете

Русия връща в строя в Черно море още една подводница

Дизел-електрическата подводница "АЛРОСА" от състава на руския Черноморски флот преминава ходови изпитания след края на ремонт и модернизация. Дейностите по модернизация на подводницата по проект 877 започнаха през 2014 година.
Прочетете

Румъния осигури още 25 милиона евро от ЕС за Пристанище Браила

Още 25 милиона евро ще бъдат инвестирани за подобряване на инфраструктурата на румънското пристанище Браила на р. Дунав, съобщи министърът на транспорта на страната Сорин Гриндеану, предаде "Румъния инсайдър". Става дума за поредни
Прочетете

Отдават на чартър ферибот „Героите на Севастопол“

"Български морски квалификационен център" ЕАД обяви търг за отдаване под наем чрез договор за беърбоут чартър на моторен ферибот "ГЕРОИТЕ НА СЕВАСТОПОЛ" (IMO: 7529976), установи справка на Maritime.bg. Държавното дружество предлага
Прочетете

Турция придоби четвърти сондажен кораб

Турция е придобила четвърти сондажен кораб. "Четвъртият турски сондажен кораб ще пристигне на бреговете на страната на 19 май", съобщи в понеделник министърът на енергетиката и природните ресурси на страната Фатих Донмез, цитиран от
Прочетете

Земеделският министър очаква да се „разработи механизъм“ за износ на украинско зърно…

Трудно бих могъл да прогнозирам цената на пшеницата към днешна дата. Не се ли успокои обаче обстановката в Украйна, не виждам изход от тази ситуация. Така или иначе 40% от това зърно от Европа идва от Украйна. Това каза земеделският
Прочетете

Последни новини

Диян Димов: Успешно защитаваме това, което преди 119 години е дало началото на развитието на бургаското пристанището

Приятели и гости на „Пристанище Бургас” отпразнуваха годишнината от откриването му за търговско корабоплаване. Група „Вълнолом” към пенсионерския клуб на пристанището отправи

Гърци на пазар за руски кораби, Турция се възползва от забраната за руски кораби в ЕС

Войната в Украйна продължава 84-и ден. Тя засегна пряко корабоплаването и морската индустрия в Черно море, според "Алианц". Доведе до блокиране на 20 милиона тона зърнени

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент