Моряците от кораб “Св. Николай” – изпаднали в беда корабокрушенци


През миналата година бе задържан м/к “Св. Николай”, плаващ под флага на България
. На борда му бяха открити близо 3 тона кокаин. 21-членният екипаж вече месеци лежи в няколко затвора в Мадрид. През това време почти нямаше държавник, който да не се изкаже по темата. Бяха хвърлени различни обещания, давани пресконференции. Резултат все още няма, а само двама членове от екипажа на плавателния съд бяха освободени под гаранция, без право да напускат Испания.

От Мадрид съпругата на боцмана на кораба Антоанета Николова изпрати до редакцията на Maritime.bg писмо описващо състоянието на българите. Публикуваме го без редакторска намеса:

[box color=“gray“ icon=“world“]
Вчера за първи път се срещнах със съпруга си след 6 месеца. Видях с очите си състоянието на нашите моряци в Испания. Мъже, които са работили по 30 години, врели и кипели в работата си, които са издържали на не едно морско предизвикателство, сега са в състояние на изпаднали в беда корабокрушенци. Обезверени, защото единственият  спасителен кораб за тях е държавата, на която са граждани. Аз се засрамих от това, че съм българка. Засрамих се, че хора които ни управляват, и казват,че вършат дела в името на българските граждани и за тяхното благо, не предприемат нищо, случаят да се реши по-бързо и нашите близки да се завърнат по домовете си, при семействата си. На техен гръб, някои господа станаха  „почетни членове на карабинерите“, на техен гръб някой господа министри си направиха пиар в Европа…

Докога , господа министри, ще чакаме? Докога ще ни избягвате, и ще ни омайвате с празни обещания?

На 10.12.2012 г. в предаването „Тази сутрин“, беше поискана от мен среща  с г-н Цветанов. Той  заяви в национален ефир: „Да, още днес ще им се обадя“.

Днес е 31.01.2013 г., г-н Цветанов. Времето много бързо лети, нали? Кога беше 10.12. Пак ли ни забравихте? Не искате да комуникираме, чрез медиите, че какъв друг начин ни оставяте?

Моряците ни имат нужда от спешна медицинска намеса. Не са им правили прегледи от месеци. Лекуваме ги с наши лекарства, които изпращаме, и незнаем дали ще им разрешат да си ги получат, рискуваме. Лечението им трябва да се наблюдава и да се сменят лекарствата, а това не се прави.

Кога ще ни уведомите, г-н  Цветанов, какво се прави по случая? Стига сте се крили под думите, „следствена тайна“, делото отдавна е разсекретено.
[/box]

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който