Моряк от Варна „крие“ морски музей в дома си


Твърде малко са хората, които на 68 години могат да се похвалят с добро здраве и изпълнени мечти. 
Един такъв гражданин е варненецът Георги Кирилов, пише Народно дело. Освен че мечтите му са преизпълнени, той не се отказва и продължава с всички сили да следва линията на своя живот. Повече от 40 години морякът гради в собствения си дом своеобразен морски музей. На около 300 квадратни метра варненецът е събрал представители на много морски видове, от всички морета и океани. Някои музеи дори биха завидели за събраните от него екземпляри.

Морската флора и фауна в музея на Кирилов са солидно подкрепени от стотици малки и големи сувенири от всички краища на света. Сред тях има уникати, а най-ценният и пазен от пенсионирания моряк е икона на св. Йоан Кръстител от 1828 г., предавана през поколенията в неговото семейство. За да опази паметта на семейството си,  морският вълк е прибрал и паметните плочи от гробовете на своите близки и ги поставил в двора си.

Другата част от уникалната колекция на Кирилов са десетките макети на известни кораби, които той създава през годините. Има отделен кът, в който са подредени и корали от Големия бариерен риф, част от които няма другаде в Европа. Специално място имат сувенирите от Египет, а в центъра е царицата Нефертити. Цялата композиция в приземния етаж обаче е градена около лика на известния със своя екстравагантен стил Петер Паул Рубенс.

[oqeygallery id=92]

“Всъщност аз донякъде следвам такъв стил в своите творби”, казва Георги Кирилов. Екстравагантността лъха от всеки ъгъл на дома му. Всички стени са покрити с миди, корали, камъчета, а като извадени от приключенски роман са малките тайници. От тях Кирилов вади списъците с експонатите, намерили място в къщата му в Евксиноград. На едно такова място са подредени и двете намерени писма в бутилки.“Това е едно от най-големите чудеса, които ми се случиха”, казва Кирилов. В писмата пишело името на кораба, данни за подателя и кратки разкази. Музеят на Кирилов може да се похвали и с изящни скулптури, които е събирал от целия свят. “Официално го завърших през 1997 г., но още продължавам да трупам това богатство”, казва той.

На една от стените е изписал всички държави, които е посетил, и всички морета и океани, в които е плавал. “Най-любим ми е могъщият Тихи океан. Както и районът около нос Хорн”, казва Кирилов. 68-годишният пенсионер е ценител на алкохола, а понякога и сам прави опити в производството му в собствения си казан.Мечтателят от Евксиноград в момента се е захванал с макетите на няколко кораба. “Чудя се къде ще ги слагам”, притеснява се той, но продължава да твори произведенията си.

Попитан дали някога е бил оприличаван на измисления герой на Гогол – Плюшкин, варненецът споделя, че това не се е случвало. “Няма как да стане, това е моята мисия, моето призвание. Сигурно до края на живота си ще го правя. Това не е събиране заради самото събиране, това тук ми дава сила и донякъде осмисля дните ми след пенсионирането. Колко други пенсионери могат да се похвалят с това”, казва той.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията