100 хил. лева печалба реализира Пристанище Лом


Държавното пристанище в Лом, което е второто ни по големина на Дунав, след това в Русе, реализира печалба от 100 хиляди лева през 2012 година
, съобщи директорът му Константин Костадинов, цитиран от БТА.

За пръв път от няколко години износът през пристанището в Лом надвишава вноса. Изнася се предимно зърно и метали, а се внасят въглища и изкуствени торове.

През миналата година обемът на обработените товари се е увеличил с 93 000 тона в сравнение с 2011 година и е достигнал 523 000 тона.Средната работна заплата в порта е 520 лева, което е над средното за община Лом, обяви директорът.

Припомняме, че с решение на Министерския съвет от пристанище Лом е отдадено на концесия на „Химимпорт“ АД. Дружеството трябва да извърши за 35-годишния срок на концесията инвестиции в размер на над 22,4 млн. лв., като близо 6,8 млн. лв. от тях ще бъдат вложени през първите четири години. Това няма да е първото пристанище на холдинга. През дружествата „Порт Балчик“ и „Пристанище Леспорт“ „Химимпорт“ държи едноименните морски концесии, припомня Инвестор. На р. Дунав, през Параходство „Българско речно плаване“, пък управлява фериботния терминал във Видин, както и терминала Видин-север.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на