Катамаран за обслужване на мидени полета спуснаха на вода в Бургас

Нов катамаран ще вади миди край Созопол. Плавателният съд е построен в „Бургаски корабостроителници“ АД и е първият направен кораб в завода от 2009 година насам. Бургаският катамаран ще обработва мидените полета край Созопол, които тепърва ще бъдат монтирани в района на „Каваците“, информира вестник „Фактор“.

Поръчител е софийската фирма „Трансимпекс Фишиниг“ ЕООД, съоръжението бе спуснато на вода, за да извършва швартови и ходови изпитания, които ще протекат до 15 февруари.

Катамаранът е с размери 15 на 7 метра и разполага с два двигателя „Волво“ с мощност от по 250 конси сили.

„Това е първият построен кораб в Бургас през последните четири години. През това време ремонтирахме плавателни съдове, предимно на руски фирми. Хубавото е, че освен този катамаран имаме запитване за още три тази година, които ще са от същия вид“, заяви прокуристът на „Бургаски корабостроителници“ АД Живко Демирев.

Кръстник на кораба стана финансистката в предприятието Катя Русева, която тържествено разби бутилката шампанско в десния му борд.

Maritime.bg припомня, че дружеството-собственик на катамарана получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 1 266 473 лв. за изграждане на мидена ферма в акваторията на Черно море в района на Созопол. Тя е предназначена за култивиране на черноморска мида. Функционирането й ще се осъществява в съответствие с всички национални и европейски изисквания и стандарти за технология и техника на отглеждане, калиброване, почистване на миди и реализиране на пазара. Инвеститорът е избрал тип конструкция на мидена ферма известна като „дълга линия” с успоредно разположени колекторни въжета, придържани от пластмасови буйове, закотвени на дъното с бетонни котви. Предвидено е и изработване на кораб тип „катамаран” за обслужване на производството и поддържане на мидената ферма. Стопанството ще бъде оборудвано и с необходимите преработвателни машини и съоръжения, както и екипировка и помощни средства. В производствената програма на компанията е включено осигуряването на бъдещо годишно производство на 480 тона черноморска мида. Продукцията основно ще се реализира в Испания, където бенефициентът има изградени пазарни структури и установени клиенти. От „Трансимпекс фишинг” ЕООД предвиждат също така и развитие на нови пазарни структури в България, Турция и Гърция. Срокът за изпълнение на проекта е 14 месеца. Общата му стойност е 2 110 789 лв. След реализацията му в предприятието ще бъдат създадени 7 работни места.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие