Най-скъпият пътнически кораб в света започна околосветско плаване


Гледката, която се открива пред очите на жителите на индийския град Кочи е повече от впечатляваща – един от най- големите пасажерски кораби QUEEN MARY 2 е направил междинна спирка на пристанището в града
. Часове след като отплава за околосветско пътешествие, предаде ТВ Европа. Дължината му е 345 м., широк е 41 м. и е висок 72 м. Цената му е около $800 млн., а негов собственик е английската компания „Кунард“. На борда на внушителния плавателен съд са настанени над 2600 пътници и 1200 души екипаж.

„Много съм щастлив и изтощен от огромното количество емоции и впечатления, които са водещи по време на пътуването. Усещането за мащабност и лукс не ме напуска. Корабът е сбъдната мечта за мен.“, споделя Иън Роджър.

QUEEN MARY 2 е кръстен на кралица Елизабет Втора, която лично го кръсти, като разби бутилка шампанско в корпуса му, както повелява традицията. Луксозният лайнер има 23 палуби. Двуседмичното пътешествие с лайнера струва най-малко 4400 евро на човек. През 2007г. той бе обявен за най-добър пътнически кораб в света от немското списание „Капитал“.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор