Двама души се грижат за 70 вида риби във варненския Аквариум


Само двама души се грижат пряко за рибите във варненския Аквариум
. Над 70 са видовете, които могат да бъдат видени там. Един от най-ценните екземпляри е морска лястовица, която Аквариумът получава от риболовци.

Всъщност голяма част от експозицията е осигурена от риболовци. Множество са и рибите, които са дарени от любители. „Всеки може да дари животните, за които вече не може да се грижи”, каза пред „Народно дело“ уредникът на Аквариума Асен Николов. По думите му същото важи и за стари или счупени аквариуми, които варненци вече не използват. Те могат да намерят приложение в центъра.

Родителите на малки деца давали втори живот на декоративните рибки, носейки ги за отглеждане в Аквариума.

„Има хора, които след това идват и свободно биват допускани да видят как се развиват техните костенурки и рибки”, каза още Николов. По думите му преди всяко дарение Аквариумът трябва да бъде информиран.

„Заведение в Бургас бе купило океанска акула. Усетили, че не могат да я гледат, и решиха да ни я дадат. Наложи се да им откажем, защото трябваше да реагираме за 24 часа, а за подготовка на подобен аквариум за такава акула е необходим повече от месец”, обяснява Николов.

Сред експозицията на центъра има и син рак, който приковавал погледите на малки и големи. Интересни за посетителите са и двата вида пирани, с които Аквариумът може да се похвали. Често обаче правели бели – прегризват маркучите за аерацията и кабелите на нагревателите. По-едрите екземпляри обаче не били опасни, защото нямат пълен набор от зъби. По-малките червени пирани обаче са вторите най-опасни в света, разказват още от Аквариума.

Изключително агресивна женска цихлида тилапия също е намерила място в живата експозиция. Екземплярът изял по-големия си мъжки и не може да живее с други риби. Въпросното зверче вероятно ще бъде преместено в по-голям съд.

„Търсим обаче по-голям от нея мъжки, за да не го изяде, с който евентуално да станат двойка и да опитаме да ги размножим”, каза още Николов. Уредникът на центъра добави още, че за рибите ще бъде най-добре, ако бъде възстановена системата за връзка с Черно море, каквато има Делфинариумът.

„Пролет и есен с 200-метров пожарен шланг пълним вода от морето. По-сложно е в такива условия, но се справяме. Когато е имало връзка с морето, риби са се раждали, а сега е почти невъзможно”, обяснява Николов.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост