Двама души се грижат за 70 вида риби във варненския Аквариум


Само двама души се грижат пряко за рибите във варненския Аквариум
. Над 70 са видовете, които могат да бъдат видени там. Един от най-ценните екземпляри е морска лястовица, която Аквариумът получава от риболовци.

Всъщност голяма част от експозицията е осигурена от риболовци. Множество са и рибите, които са дарени от любители. „Всеки може да дари животните, за които вече не може да се грижи”, каза пред „Народно дело“ уредникът на Аквариума Асен Николов. По думите му същото важи и за стари или счупени аквариуми, които варненци вече не използват. Те могат да намерят приложение в центъра.

Родителите на малки деца давали втори живот на декоративните рибки, носейки ги за отглеждане в Аквариума.

„Има хора, които след това идват и свободно биват допускани да видят как се развиват техните костенурки и рибки”, каза още Николов. По думите му преди всяко дарение Аквариумът трябва да бъде информиран.

„Заведение в Бургас бе купило океанска акула. Усетили, че не могат да я гледат, и решиха да ни я дадат. Наложи се да им откажем, защото трябваше да реагираме за 24 часа, а за подготовка на подобен аквариум за такава акула е необходим повече от месец”, обяснява Николов.

Сред експозицията на центъра има и син рак, който приковавал погледите на малки и големи. Интересни за посетителите са и двата вида пирани, с които Аквариумът може да се похвали. Често обаче правели бели – прегризват маркучите за аерацията и кабелите на нагревателите. По-едрите екземпляри обаче не били опасни, защото нямат пълен набор от зъби. По-малките червени пирани обаче са вторите най-опасни в света, разказват още от Аквариума.

Изключително агресивна женска цихлида тилапия също е намерила място в живата експозиция. Екземплярът изял по-големия си мъжки и не може да живее с други риби. Въпросното зверче вероятно ще бъде преместено в по-голям съд.

„Търсим обаче по-голям от нея мъжки, за да не го изяде, с който евентуално да станат двойка и да опитаме да ги размножим”, каза още Николов. Уредникът на центъра добави още, че за рибите ще бъде най-добре, ако бъде възстановена системата за връзка с Черно море, каквато има Делфинариумът.

„Пролет и есен с 200-метров пожарен шланг пълним вода от морето. По-сложно е в такива условия, но се справяме. Когато е имало връзка с морето, риби са се раждали, а сега е почти невъзможно”, обяснява Николов.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че