Морска гара може да се превърне в новия символ на Варна


Морска гара може да се превърне в новия символ на Варна.
Това смята младият архитект Емилия Манева, създала идеен проект за преместване на съоръжението за посрещане на пътнически кораби, предаде Дарик.

Според проекта Морска гара може да се измести на мястото на товарния кей на порт Варна-Изток. Старата гара пък може да стане яхтено пристанище. В прилежащата зона може да се оформи зона за отдих, като своеобразно продължение на Морската градина, с дендрариум, лятно кино, лятна естрада и други атракции.

Проектът е колкото атрактивен, толкова и функционален. Подходът към сградата и връзката с инфраструктурата се осъществява посредством рампи, разположени във височина над парка. По този начин се избягва пресичане на пътя на движение на пасажерите и пътя на движение на разхождащите се в парка. Новото местоположение на морската гара съкращава отстоянието до спирките на градския транспорт, улеснява достъпа до сградата и връзките с центъра на града.

Зоната за обслужване на пасажери се дели на две основни части – за обслужване на круизни лайнери и по-малки пътнически кораби. Пилотската служба е разположена в най-високата част на V-образната кула, която е съобразена с нормативните изисквания за височина на трафик кула.

[oqeygallery id=93]

Недостатъчната дължина на сегашния обслужващ кей и увеличеният пътникопоток пораждат нуждата от нова пътническа гара, установила е арх.Манева. След срещи с местното ръководство на Морска администрация и Морска гара стига до извода, че на пасажерската гара в момента й липсва конферентна зала. И, разбира се, включва такава в своя проект.

Разработката вече получи едно признание. Избрана е от Съюза на българските архитекти за най-добър проект на випуск 2012 и беше поканен да участва в престижна изложба в столицата.

Архитект Емилия Манева е на 25 години. Завършила е архитектура, като се дипломира именно с проекта за преустройство на Морска гара. Разработката отнема на варненката цял семестър усилена работа.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.