Рибари: Проучванията за нефт и газ гонят рибата

Риболовци се опасяват, че проучванията за нефт и газ, които се правят в българската акватория на Черно море, може би са причина за намалелия улов през последните месеци. За пример рибари от Балчик дадоха изчезналите от залива пред Белия град попчета. Липсата на дънната риба те свързват с проучванията, които се правят в блок „Хан Аспарух”.

Самите методи на изследване според риболовците гонят рибните пасажи. „Става дума за вид детонация, вибрации, с които се изследва земната кора от борда на специализирани кораби. Това нещо оказва влияние”, коментира председателят на сдружение „Черноморски изгрев” Емил Милев. По думите на риболовците през миналата година са имали възможност пряко да видят последиците от тази дейност.

„Дали случайно или не, след кораба, който проучваше румънския блок, риба нямаше няколко седмици”, обясни Милев. „Народно дело“ се свърза със специалист, който е работил на подобен тип кораби.

„Зад кораба се теглят хидравлични маркучи. На борда има цистерни с въздух под налягане. Под водата въздухът се изпуска рязко, при което възниква детонация. Водата може да се раздвижи на няколко мили от кораба. Това е метод за търсене на подземни кухини, който се използва по цял свят. Практически не нанася щети на морето“, обясни експертът.

Въпреки това риболовците се притесняват, че предстоящите мащабни операции ще повлияят негативно на рибата.

„Ако забележим още по-голям спад, ще потърсим мнението на учените”, допълни Емил Милев. Междувременно вчера стана ясно, че френската компания “Тотал” ще изразходи между 1 и 2 млрд. лева за проучване за природен газ в блок “Хан Аспарух” в морето ни. Очаква се в близките месеци да се извършат както равнинни, така и обемни проучвания на територията. Ще бъдат направени и два сондажа, съответно на 5000 и 6000 метра. Правителството на ГЕРБ работи по отдаването на концесия на блоковете “Терес”, “Силистар” и “Света Марина”.

Бум при паламуда и чернокопа
Рибарите отчитат свръхулов на паламуд и чернокоп. Причината обаче е твърде видима. Става дума за забрана за улов, която са въвели властите в Република Турция. „Такъв улов не е имало от 6-7 години”, обясни Красимир Петров, който има риболовен кораб в Балчик. / НД

Maritime.bg – Рибари

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор