Реставрират крайцера „Аврора“


В края на лятото на 2013 година крайцерът на Балтийския флот „Аврора”, който е символ на октомврийската революция от 1917 година, ще бъде буксиран в КЗ „Северна корабостроителница” и поставен в специално открито помещение
. В течение на 9 месеца ще бъдат демонтирани старите системи и ще бъдат поставени нови. 70% от кораба се състоят от оригинални исторически детайли, които напълно ще бъдат запазени. Сега „Аврора” е в Санкт Петербург.

В момента се правят предварителни разчети на база около 200 милиона евро, с които да бъде извършена реставрацията. Последното реставриране и ремонт на кораба са правени през 1987 година във връзка с годишнината от руската революция. Според хора от корабостроителния завод в Санкт Петербург, който евентуално ще поеме работата по ремонта, трябва да се оценят възможните усложнения при възстановяването на отделни детайли от кораба като двигател, електроинсталация и оборудване на командния мостик. Ще се прави и изцяло нов двигател, тъй като старият не може да бъде възстановен поради липсата както на подходящи материали, така и на използваните през 1900 година въглища.

Крайцерът е на служба в руския военнен флот от 1903 година, а от 1956 година на неговия борд има филиал на централния военноморски музей на страната.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.