Устойчив морски риболов ще развива Китай

kitai-ribolovКитайското правителство е изработило нови планове за укрепването на морските ресурси на страната чрез по-устойчивото стимулиране на икономиката в крайбрежните райони и по-добрата защита на интересите в морската сфера.

Държавният съвет, или правителството на Китай, след като проведе в сряда изпълнителното си заседание, председателствано от китайския премиер Уън Дзябао, оповести комплекс от насоки за насърчаване на морския риболов на страната.

Съгласно насоките, Китай обещава да предприеме набор мерки за опазване на околната среда, като например засилване на мониторинга в риболовните райони, стриктно спазване на забраната за риболов през определени месеци, и контрол на крайбрежния риболов.

Ще бъде обърнато внимание и на риболова на далечни разстояния, на интензивното отглеждане на морски продукти и на преработването на морските продукти, с цел оптимизирането на структурата на тези дейности.

Освен това, в насоките се подчертава значението на подобряването на управлението в сектора, в съответствие с действащите международни правила.

Отбелязани са и аспекти като ускоряването на модернизирането на риболовния флот, подпомагането на водещите компании, подобряването на живота на рибарите и засилването на инфраструктурното строителство.

На 18-ия Национален конгрес на Китайската комунистическата партия, състоял се през ноември, китайският лидер Ху Дзинтао заяви, че Китай трябва да увеличи своя капацитет за експлоатация на морските ресурси, да защитава морските права и интереси на страната, и да се изгради като морска сила.

Усилията на Китай за засилване на националната морска икономика през периода 2011-2020 г. включват и създаването през юли миналата година на град Санша, и плановете за морски зони, в които са включени провинциите Гуандун и Хайнан.

Според Министерството на земята и ресурсите, китайското крайбрежие се разпростира на общо около 32,000 км. Страната също така администрира почти 3 млн. кв. км морска територия. / Xinhua

Maritime.bg – Рибарство / Свят

 

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост