АППД купува два кораба

korabi-dunav
Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ в Русе ще купи два нови корба
– нефтосъбирач и кораб за контрол на изземването на наносни отлагания, по проект по оперативната програма „Околна среда“ на стойност 8 млн. лева.

Това съобщи директорът на АППД Павлин Цонев, цитиран от БТА. По думите му агенцията е получила покана от управляващия орган и преди два дни е било подадено заявление за кандидатстване.

Предвижда се покупката на корабите да се стане до средата на следващата година. Нефтосъбирачът ще бъде основно средство за борба с нефтените разливи по реката и ще замени силно амортизирания 40-годишен кораб „Поморие“, с който е трудно да се работи, тъй като скоростта му на движение срещу течението е много малка – 2 км/час.

Със специализирания малък кораб за контрол върху изземването на наносни отлагания от реката ще се контролират районите, където се добиват инертни материали.

Maritime.bg – България

 

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със