АППД купува два кораба

korabi-dunav
Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ в Русе ще купи два нови корба
– нефтосъбирач и кораб за контрол на изземването на наносни отлагания, по проект по оперативната програма „Околна среда“ на стойност 8 млн. лева.

Това съобщи директорът на АППД Павлин Цонев, цитиран от БТА. По думите му агенцията е получила покана от управляващия орган и преди два дни е било подадено заявление за кандидатстване.

Предвижда се покупката на корабите да се стане до средата на следващата година. Нефтосъбирачът ще бъде основно средство за борба с нефтените разливи по реката и ще замени силно амортизирания 40-годишен кораб „Поморие“, с който е трудно да се работи, тъй като скоростта му на движение срещу течението е много малка – 2 км/час.

Със специализирания малък кораб за контрол върху изземването на наносни отлагания от реката ще се контролират районите, където се добиват инертни материали.

Maritime.bg – България

 

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на