На първо място сме по изпълнение на ангажиментите по Парижкия меморандум

parishki-memorandumБългарската страна е направила 569 проверки по Парижкия меморандум за държавен пристанищен контрол, което представлява близо 200% преизпълнение на ангажимента на държавата. Това става ясно от годишния отчет на Изпълнителна агенция „Морска администрация”. Тези резултати нареждат България на първо място от всичките 27 държави-членки на меморандума.

Проверките са част от новия инспекционен режим на Парижкия меморандум за държавен пристанищен контрол, който влезе в сила в началото на 2011 г. Тяхната цел е постигане на по-стриктен и по-чест контрол върху корабите с лоши показатели по безопасността и същевременно с това облекчаване режима на инспекциите за останалите. В тази връзка плавателните съдове са разделени по два приоритета като всяка държава-членка на меморандума трябва да покрие определен минимален брой проверки по всеки от тях. Морска администрация отчита, че няма пропуснати проверки на кораби с Приоритет I, а в резултат на инспекциите са задържани до отстраняване на нередностите 25 кораба.

Само за последната година Морска администрация е получила и обработила над 180 сигнала за бедствие и е провела 41 операции по търсене и спасяване, съвместно с другите ангажирани институции и доброволни сдружения. В резултат на тези действия са спасени 61 човешки живота.

В рамките на отчетния период успешно стартира и използването на електронна система за тестово изпитване на моряците за придобиване на правоспособности. Предварително бе проведена мащабна разяснителна кампания. Направена бе и демонстрационна версия, достъпна на интернет страницата на агенцията, на която да се извършват тренировки от лицата, които ще се явяват на изпит. След въвеждането на електронно изпитване рязко са намалели жалбите от морските лица за субективизъм, пристрастност или корупция на членове на изпитната комисия.

Сред другите акценти от отчета на агенцията са въвеждането на  международни и европейски законодателни актове в областта на водния транспорт, работата по проекти и подобрените условия за работа на  служителите.

 Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който