За първи път в България: МТГ „Делфин“ строи саморазтоварваща се драга

mtg-delfin-samoraztovarvashta-se-draga 2
МТГ “Делфин” става първата българска корабостроителница, която строи кораб тип „саморазтоварваща се драга“.
На официална церемония бе заложен килът на бъдещия “ALBATROSS”. Корабът е поръчан от холандската Dutch Dredging.

На церемонията присъстваха представители на компанията-собственик, на проектантите от IHC Merwede, редица представители на българската морска индустрия, зам.-областеният управител о.р. вицеадмирал Пламен Манушев и командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов.

В края на годината се очаква корабът да бъде предаден. Той ще поддържа каналите и акваториите на пристанища в Западна Европа.

Видео:
[hana-flv-player video=“http://www.maritime.bg/video/mtg.mp4″ width=“540″ height=“340″ description=“Потънала иранска платформа““ clickurl=“http://www.maritime.bg/video/mtg.mp4″ clicktarget=“_blank“ player=“4″ autoplay=“false“ loop=“false“ autorewind=“false“ /]

В МТГ “Делфин” да се строят и бойни кораби
Това пожела на корабостроителите зам.-областният управител о.р. вицеадмирал Пламен Манушев. По думите му строителството на първата саморазтоварваща се драга у нас е голямо постижение.

“Ще предложа на властите в България да използват кораба като много удобен за обслужване на българските пристанища. Искам в бъдеще да имаме още проекти изпълнени тук”, заяви собственикът на Dutch Dredging, Ван де Грааф – старши. По думите му съвместната работа между двете компании подпомага родната икономика. Ван де Грааф – старши дори заяви, че очаква след предаването на кораба градовете Варна и Дордрехт да се побратимят. “На церемонията по приемане на кораба ще доведа кмета на моя град”, обеща още той.

“Очакваме още поръчки”, заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на МТГ “Делфин”, Светлин Стоянов. “Вероятно сме били по-конкурентни и сме предложили нещо, което другите не са”, коментира още той в отговор на въпрос защо именно  МТГ “Делфин” е избран за този проект. Стоянов не скри, че в момента се водят преговори за кораби от същия тип.

mtg-delfin-3От Dutch Dredging впечатлени от родното корабостроене
“Впечатлени сме от добрата работа на българските корабостроители”, заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на компанията, Кийс Ван де Грааф – младши. По думите му Dutch Dredging има още няколко кораби, които може да се строят у нас. “Подготвяме проекти за по-малки и по-големи съдове от “Албатрос””, заяви още той. Според него новостроящият се кораб в МТГ “Делфин” ще бъде използван в западноевропейски портове, но е напълно възможно да послужат и в България. “Имаме интерес за поддръжка на българските пристанища”, каза той. Все още обаче компанията от Нидерландия не е водила разговори с българските власти. “Утре такива разговори ще проведем с властите в пристанище Констанца”, допълни той. По думите му управляваната от него компания е избрала българския ярд заради множеството отлични препоръки.
[oqeygallery id=96]
Снимки: Румен Сарандев

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент