500 лв. е глобата за потъването на кораб „Фери Топ 1“ в Дунав

korab-feritop1
Русенският районен съд потвърди глобата на „Дунавски драгажен флот“ АД, наложена заради потъналия кораб ФЕРИ ТОП 1
. Това стана след жалба, подадена от изпълнителния директор на санкционираното дружество.

Припомняме, наказателното постановление беше издадено още на 13 декември миналата година от директора на Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район (БДУВДР), защото институцията не била уведомена от фирмата за аварията, станала в лимана й.

Фериботът, превозващ дървен материал потъна при разтоварване на 9 срещу 10 ноември м. г. Според Закона за водите, при възникване на аварии, трябва да бъдат уведомени общинските администрации, басейновите дирекции и МВР, а за трансграничните реки, каквато е Дунав, и Гранична полиция.

От публикуваното съдебно решение става ясно, че магистратите са намалили санкцията от максималния размер, който беше наложил административния орган – 2000 лева, на 500, при законов минимум на глобата от 200 лева.

Проверката пък, в резултат на която е наложено наказанието, е направена на 22 ноември миналата година, след публикации в медиите за инцидента. Тя е извършена съвместно от Басейнова дирекция, Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (АППД) и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), припомня ТопНовини.

Те установили, че фериботът на фирма “Гороинвест”, след потъването си, започва да изпуска гориво. То заплашваше сериозно да замърси реката. За да ограничат негативните последици, от “Дунавски драгажен флот” АД поставиха бонови заграждения и две плаващи секции на границите на лимана и по този начин успяха да ограничат замърсяването само в него и гориво не бе изпуснато по реката.

Тези действия спасяват фирмата от по-голяма глоба, тъй като съдът сметнал наличието на нарушение на законово изискване за безспорно. Взетите мерки обаче били разгледани като смекчаващи вината обстоятелства, за такъв бил сметнат и фактът, че провинението им е първо подобно. Такива заключения били отбелязани и в констативния протокол, изготвен от проверяващите органи. Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Административния съд в Русе.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който