53 млн. лева приходи очаква Пристанище Варна

пристанище-варна-запад
През 2012 г. Пристанище Варна обработи 9 млн. тона товари
, отчете изпълнителният му директор кап. Данаил Папазов. Чистата печалба на порта за миналата година след облагане е 4.2 млн. лева, допълни той. Приходите на пристанището нарастнаха със 7% в сравнение с 2012 година.

Причината за този ръст е, че някои от евтините товари, при обработката на които получаваме по-малки ставки, като въглищата например, намаляха, но пък се увеличиха други товари, които са доста по-скъпи – като оборудване, машини, меден концентрат, дървен материал и пр., обясни Папазов, цитиран от Стандарт.

Плановете ни за 2013 г. са да обработим минимум 8.2 млн. тона товари и да реализираме приходи от над 53 млн. лева, разкри Папазов. Част от тези товарите – около 2 млн. тона, се очакват да пристигнат само по проекта „Южен поток”. А и като се има предвид, че това е много скъпо оборудване, очакваме то да осигури средства за инвестиционната програма на пристанище Варна за поне 2-3 години напред, анализира Папазов.

При представянето на проекта „Южен поток“ експерти от холандската компания South Stream Transport обявиха, че за строителството на газопровода ще бъдат доставени около 77 500 сегмента, по-голямата част от които се очаква да бъдат обработени от пристанище Варна.

Почти всички фирми, които ще снабдяват проекта с тръби и друго оборудване, вече минаха на оглед през пристанище Варна, разказа Папазов. Предполагам, че те са минали и през съседните терминали, за да оценят предимствата и недостатъците на всички. Запознаха се с оборудването, с което разполагаме и което очакваме да получим след провеждането на търговете вероятно в средата на годината, обясни той. Така че нашите очаквания са пристанище Варна да стане една от основните врати за получаване на оборудването за „Южен поток“, допълни Папазов. По наша информация строителството на тръбата ще започне в началото на 2014 година. Товарите, които ще бъдат доставени по проекта, наистина ще са огромно количество. Очакват се приходите от тях да дадат възможност на пристанище Варна безпроблемно да осигури своите бизнеспланове през следващите 2-3 години, каза още Данаил Папазов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на