Рибари готвят блокада на канала под Аспаруховия мост

kater-iara-varna
Рибари готвят блокада на канала под Аспаруховия мост.
Това заявиха членовете на рибарското селище в местността Карантината. Причината е, че от началото на месеца община Варна, чрез районната администрация в „Аспарухово”, упражнява натиск върху тях.

Поради тази причина техният адвокат Константин Парчев е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие благоустройството Лиляна Павлова. Целта е да бъдат информирани и респективно да съдействат за решаването на продължаващия вече повече от 20 години проблем със статута на рибарско селище „Карантината”  в кв. Аспарухово. Проблемът, придобил особена острота след последните промени в Закона за устройство на териториите (ЗУТ), с които се създават правомощия и на местната администрация да премахва незаконни строежи – такива от четвърта и пета категория, което поначало досега беше в правомощията на ДНСК, пише адв. Парчев. От началото на февруари, допълва юристът, община Варна чрез районната си администрация в „Аспарухово”, започна да изисква от членовете на сдружението и собственици на постройки, строителна документация. Считаме, че това ще доведе и тепърва се очакват производства по констатиране на незаконно строителство, което ще остави без подслон хора, чиито постройки са единствени жилища, а риболова – основно препитание, обяснява адвокат Парчев, като след това в писмото си припомня, че: Преминахме през подобен етап и спорове с община Варна във връзка със запазване на рибарско селище „Орехчето” и сме наясно, че в общи линии единствено благодарение усилията на Министерския съвет, след проведените срещи със зам.-министъра на земеделието и храните г-н Цветан Димитров, както и лично тези на премиера Бойко Борисов, селището все още съществува.

 От друга страна, тъй като територията върху която е изградено рибарско селище „Карантината” със собствени средства и усилия на членовете му е върху терен публична – държавна собственост с титуляр МРРБ, то единствено в правомощията на собственика на терена и при съответно желание разбира се да намери законова форма, по силата на която селището ни да съществува легитимно. Независимо, че парк „Аспарухово” е отдаден за ползване на община Варна, въпросният договор не трансформира собствеността и в този смисъл не виждаме необходимост да водим някакви разговори по темата с местната власт на този етап, пише още юристът. Според него ЗУТ дава достатъчно възможности, включително и чрез института на „търпимост” на постройките, Министерския съвет да даде разрешение на проблем, който виси от години и касае цялото ни Черноморско крайбрежие със своите рибарски селища. Достатъчно е да бъдат споменати и програмите за европейско финансиране за развитието на аквакултури, от които за момента не бихме могли да се възползваме адекватно, именно поради проблема със собствеността на терените върху които са изградени селищата. Могат разбира се да бъдат дадени примери със селища по Южното ни Черноморие, които добре работят с местната власт и усвояват успешно средствата по европейски програми, включително и такива ситуирани по – на север като „Камчия” и „Бяла”, които вече придобиха съответен статут.

Впрочем, пише още адвокат Константин Парчев, имаме идея след провеждане на предварителни разговори и сондажи да учредим Асоциация на доброволен принцип, която да обедини всички рибарски селища по Черноморието ни с цел създаване на единна политика за развитието им.

В заключение Ви молим, пише в писмото до премиера Борисов и министър Павлова, предвид усилията, които полагаме за съхраняване на селището ни, да ни предложите варианти, които биха създали сигурност за рибарската общност, респективно да задължите РДНСК – Варна, и община Варна да преустановят действията по констатиране на незаконно строителство в селищата на нейна територия, докато не се намери трайно разрешение на проблема.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент