Награждават заслужили капитан и главен механик на Деня на моряка във Варна На 25 юни в град Варна за първи път у нас ще бъде отбелязан Международният ден на моряка
. Датата бе приета от Международната морска организация по време на конференцията в Манила за изменение на Международната конвенция за вахтена службата.

В морската столица се проведе поредната работна среща на инициативния комитет, отговорен за провеждане на честването. В комитета, председателстван от кмета на Варна Кирил Йорданов, участват редица представители на морските неправителствени организации, морски образователни центрове и бизнес.

Организаторите подготвят богата програма, която цели да бъде популяризирана моряшката професия у нас.  Проекто-програмата за празника включва провеждане на дискусионна кръгла маса за проблемите в морската индустрия. Акцент в нея ще бъде влизането в сила на Морската трудова конвенция, както и проблемите свързани с криминализация действията на моряците, когато те извършват служебните си задължения.

За първа година ще бъде организиран и конкурс за литература и изобразително изкуство, посветен на морето и моряците, под надслов “Диря в морето”. Организаторите споделиха, че той има за цел да отрази по художествен начин радостите и тегобите на моряшката професия, отсъствието и завръщането, ярките и колоритни индивидуалности на морските хора. Творбите трябва да показват моряците в тяхната естествена среда – на кораба, на брега, вкъщи, сред морската стихия или по време на кратките паузи от тихо море и безветрие. “Диря в морето” ще събере творбите на авторите в няколко категории (литературни творби – проза, поезия; изобразително изкуство – живопис и графика), а за участниците няма възрастови ограничения.

Традиционният конкурс за детско изкуство “Детско море”, тази година ще бъде посветен и на Деня на моряка. Вероятно ще бъде организиран и форум за морската култура.

За най-малките се предвижда морско кръщене на борда на един от двата български ветроходни кораба. “Надяваме се по този начин да популяризираме моряшката професия”, заяви пред Maritime.bg председателят на Българската асоциация на морските капитани, к.д.п. Димитър Димитров, който е сред главните инициатори на идеята.

Празникът ще завърши с концерт, който вероятно ще се проведе в Летния театър в морската столица, стана ясно на последната работна среща на инициативния комитет.

“Капитан и главен механик, които са дали много за професията ще бъдат наградени в кулминацията на честването”, заяви още к.д.п. Димитров. Доказалите се моряци ще получат почетни знаци с лента на кмета на Варна.

Фото: Румен Сарандев

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент