Адвокат Владимиров: 
До месец и половина тръгва делото на моряците от кораб “Св. Николай”До месец и половина тръгва делото на моряците от кораб “Св. Николай
. Това заяви пред Maritime.bg адвокат Владимир Владимиров, който защитава по-голямата част от командния състав на кораба. По думите му, следствието ще завърши доста след законовите срокове. Причината е броят на обвиняемите, обясни юристът.

Все още няма други моряци, които да са получили право да напуснат затвора. Припомняме, че само двама българи бяха освободени под парична гаранция, без право да напускат Испания.

Смятам, че по-голямата част от моряците ще бъдат оневинени”, предвиди още адвокат Владимиров. Защитата ще се възползва и от факта, че испанските власти разглеждат екипажа като организирана престъпна група. “Има специална конвенция за организираните престъпни групи, която дава точно определение. За да има ОПГ трябва да са покрити, образно казано, четири критерия. На нито един обаче не отговаря екипажът на кораб “Св. Николай””, заяви още адвокат Владимиров.

У нас никой не знае как протича стартираното от НСС следствено дело срещу корабособственика Дойчин Дойчев. Той остава неоткриваем както за близките на моряците, така и за медиите. Известно е само, че Дойчев не е със свалено качество на обвиняем.

Появилата се по-рано информация, че освен двамата българи от затворите в Мадрид са освободени и няколко чужденци се оказа несъстоятелна. Само един от задържаните чужденци е бил преместен в болница, заради влошено здравословно състояние.

“Това ще го знаем като се стигне до фазата и бъдат връчени обвинителните актове”, заяви адвокатът на въпрос дали испанските разследващи разполагат с доказателства, които по категоричен начин да доказват вината на някои от моряците.

Плаващият под български флаг кораб “Св. Николай” остава под охрана в испанското пристанище. Съдът не може да напусне порта преди приключване на целия процес. 

Всъщност няма нито долна, нито горна граница за продължителността на съдебната фаза на процеса”, каза още адвокат Владимиров.

В средата на месец август м.г. испанските власти задържаха кораб “Св. Николай” на около 40nm от бреговете на Кадис. На борда на плавателния съд бяха открити малко под 3 тона кокаин. При последващата операция, освен 21-членния български екипаж, бяха задържани още 10 чужденци. Месец след задържането, към Испания потегли и български разследващ екип. През цялото време управляващите ту помагаха, ту се криха от близките. Притеснени от назрелия скандал лично премиерът и вътрешният министър се заеха със случая. Всички техни обещания – за бързо разрешаване на случая, за съдействие, за подкрепа, се оказаха бутафорни.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.