Дадоха Пристанище Бургас – запад на БМФ Порт Бургас

pristanishte-burgas-zapadПравителството в оставка определи дружеството „БМФ Порт Бургас“ ЕАД за концесионер на „Пристанищен терминал Бургас-запад“, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас, съобщиха от пресцентъра на кабинета, предаде Инвестор.

Припомняме, че за концесията на терминала за контейнери на бургаското пристанище бе подадена само една оферта, когато течеше процедурата за възлагане на концесията, обявена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.“БМФ – Порт Бургас“ ЕАД е 100% собственост на Параходство „Български морски флот“.

БМФ беше приватизирано през 2008 г. като 70% от дружеството беше придобито от германско-българския консорциум „Кей Джи маритайм шипинг“ за 440 млн. лв. Представител на обединението от българска страна е Кирил Домусчиев. За срока на концесията – 35 години, концесионерът ще извърши значителни по обем инвестиции в материални активи, технически средства и оборудване, възлизащи на общо 34,8 млн. лв.

С предоставянето на концесия на Пристанищен терминал „Бургас-запад“, ще се осигурят необходимите финансови средства за реконструкция и модернизация на пристанищния терминал, като едновременно с това ще се осигури поток от приходи за държавата от концесионни плащания, коментират от Министерския съвет. Фиксираният размер на годишното концесионно плащане възлиза на 900 хил. лв. без ДДС. Освен това сред заложените задължения в концесионния договор дружеството „БМФ Порт Бургас“ ЕАД ще трябва да плаща осем на сто от размера на погасителните вноски по заема на България към Японската банка за международно сътрудничество по споразумение за заем от 1998 г.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на