Зам.-шефът на Морска администрация Петър Киров – с неясен чадър от години

||| Неправителствени организации ще атакуват изпращането на к.д.п. Църнаклийски в Дунавската комисия
zakon-za-pristanishtata copy
Това мнение за зам.-изпълнителния директор на ИА “Морска администрация” Петър Киров изразиха представители на морските неправителствени организации във Варна
. На нарочна пресконференция морският неправителствен сектор изрази своето отвращение от предложените промени в Закона за морските пространства.

Българска морска камара, Българска асоциация на морските капитани, БУЛСАР и Моряшки професионален съюз са на мнение, че последните промени са били подготвeни за да обслужат “отделни клиенти”. “Това подсказва, че МТИТС и ИАМА действат под натиска на тези клиенти, а не предприемат съответните кардинални мерки за решаване на проблемите в тези закони”, заяви председателят на Моряшки професионален съюз Иван Велков.
[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/morski-organizacii.mp4″
width=“540″
height=“304″
description=“Морските организации за промените в закона за пристанищата“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/morski-organizacii.mp4″
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]
Според председателя на Българска морска камара к.д.п. Богдан Богданов, нито едно правителство през последните 24 години не се обърнало с лице към морската индустрия. По думите му именно това е довело до разрухата в сектора. “Многократно съм отбелязвал факта, че отдавна България не е морска държава”, заяви той. За да докаже правотата на думите си, той съобщи, че в момента под флага на Република България плават едва 21 кораби – 17 регистрирани в ДМА – Варна и 4 в ДМА – Бургас. “Много скоро България ще остане без флот”, предрече още той. Общественото обсъждане, което бе проведено във Варна, във връзка с промените в Закона за морските пространства, председателят на БМК определи като псевдо обсъждане, направено постфактум. “Просто за да замажат очите на морската общност”, обобщи мнението си той.

Морските неправителствени организации, които представляват по-голямата част от бизнеса се чувстват излъгани. “Няма нито една дума от направените от нас предложения, изводите си ги направете сами. Поредният фарс, който обаче ще се отрази изключително пагубно на морската индустрия”, коментира к.д.п. Богданов.

Не малко бяха и критиките срещу депутатите от ГЕРБ – Емил Радев и Светослав Тончев. За нечуваните промени, които те предложиха първо писа Maritime.bg. “Платени”, “купени”, “родоотстъпници” – така определят в морските среди, извън официалната пресконференция, двамата депутати.
[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/nikifor-gerchev.mp4″
width=“540″
height=“304″
description=“Морските организации за промените в закона за пристанищата“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/nikifor-gerchev.mp4″
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]
“Върви заговор срещу морска България”, пък отсече к.д.п. Никифор Герчев, председател на сдружение БУЛСАР. По думите му законът за морските пространства е бил променян почти 30 пъти. Някои от редакциите в него пък били инициирани от Асоциацията на собствениците на влекачи, зад която по думите на к.д.п. Герчев стои холандската компания Multraship и зам.-изпълнителният директор на ИАМА Петър Киров. “Не знам кой го реализира този човек. Какъв е този чадър години наред над него. Той съвместно с Кичев вършиха всички работи”, заяви к.д.п. Герчев. БУЛСАР дори възнамерява да се обърне към министър-председателя на Холандия с въпрос дали посланикът на кралството у нас има право да организира тайни срещи. В една такава, пред представители на Асоциацията на собствениците на влекачи доклади изнесли Камен Кичев и Петър Киров.

“До момента такива, които са участвали в приватизация от този тип в пристанищата са Параходство Български морски флот”, заяви председателят на Моряшки професионален съюз Иван Велков. По думите му с исканите, но неприети, промени се създава монопол и само инвеститори от много висок клас могат да участват в развитието на пристанищата. Велков не уточни дали има информация за други международни инвеститори с интерес към родните портове, но заяви, че българските собственици, които нямат възможност за толкова големи инвестиции буквално остават с вързани ръце. Нагласени процедури при избора на пристанищни концесионери съзират още от морския неправителствен сектор. Сравнение бе направено и с приватизацията на Параходство Български морски флот, а според Иван Велков – настоящите собственици не са изпълнили абсолютно нищо от предварителните споразумения.

[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/Ivan-Velkov.mp4″
width=“540″
height=“304″
description=“Морските организации за промените в закона за пристанищата“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/Ivan-Velkov.mp4″
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]
Атака и срещу изпращането на шефа на ИАМА в Будапеща
Моряшкият професионален съюз ще атакува предложението за изпращане на к.д.п. Църнаклийски като съветник в Дунавската комисия. “Ако се махне от администрацията, целта на неговия наследник ще бъде – ако са правили не толкова законни неща, да бъдат прикрити. Това са най-смущаващите неща”, коментира Иван Велков. Думите на Велков идват и следствие на факта, че реакция във връзка с исканите промени в КТК не бе видяна от шефа на ИАМА. “Не можем да твърдим дали е знаел или не е”, заключи той. Последва обаче предположение на к.д.п. Герчев – председател на БУЛСАР, че к.д.п. Църнаклийски не е знаел. В отговор на въпрос на Maritime.bg дали БУЛСАР ще поеме примера на Моряшкия професионален съюз и ще атакува предложението, к.д.п. Герчев заяви, че това няма да се случи. Всичко, което сдружението е искало да каже на к.д.п. Църнаклийски му е било казано, допълни к.д.п. Герчев, в отговор на въпрос дали пък нямат отношения с изпълнителния директор на администрацията.

Неправителствените организации заявиха, че вече ще търсят и отстояват правата на българската морска индустрия само в съда и няма да допуснат подобни показни и нагли опити за прокарване на чисто корпоративни интереси.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).