Кораб Enterprise – на учение за борба с нефтени разливи

Enterprise
Влекачът „Enterprise” ще проведе в акваторията на Варненското езеро учение за готовност по програмата на Европейската агенция по морска безопасност (EMSA) 

Българският кораб за борба с нефтените разливи в Черно море „Enterprise”, собственост на „Бон Марин Интернешънъл”, който има договор с Европейската агенция по морска безопасност (EMSA), ще проведе на 8 март учение в акваторията на Варненското езеро.

Това е първото от четирите планирани за годината учения. Целта е да се провери готовността на кораба за действия по събиране на нефтени разливи. Представител на EMSA ще проследи действията на офицерите и екипажа и ще даде оценка на представянето. Учението ще бъде наблюдавано от представители и на Морска администрация Варна.

По сценарий учението ще започне в 08.00 ч. Ще бъде тествано специализираното оборудване за събиране на нефтени разливи, което включва специален радар за откриване и проследяване на нефтени разливи. На вода ще бъдат спуснати бонови заграждения с дължина 500 м и управляем скимър.

Ще се провери как действат и фиксираните за борда плаващи „рамена“ със скимъри за събиране на нефтен разлив в движение, които също ще бъдат спуснати на вода. Учението трябва да завърши в 15.00 ч.

Оперирането със специализираното оборудване ще се оценява по показатели като скорост, точност и координация при работата с оборудването на офицерите, екипажа и координатора по действията за събиране на нефтен разлив.

В реална ситуация корабът „Enterprise” ще трябва да реагира на подадени от EMSA сигнали за инциденти в рамките на 14 часа. Основната зона на действие на кораба е западната част на Черно море от северната граница на Румъния до югоизточния порт Зонгулдаг в Турция. При извънредни ситуации агенцията може да изпрати българския кораб чистач с мисия в акваториите около всеки от европейските брегове.

Основният договор на „Enterprise” е с „Petroceltic” (доскоро „Melrose Resources”) и по този договор той е позициониран в морето в блок Галата. Когато възникне разлив и EMSA изпрати „Enterprise” на мястото на инцидента, неговата функция в обслужването на „Petroceltic” ще се поема от друг кораб на „Бон Марин Интернешънъл”.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Румен Николов: Неадекватно състояние на вахтените е вероятна причина за засядането край Яйлата

Неадекватно състояние на вахтените е вероятната причина за засядането край Яйлата. Това заяви на брифинг във Варна главният директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент