Румънски кораб разполага в наши води станции за ранно предупреждение при цунами

Mare-Nigrum
Правителството в оставка разреши пребиваването на научно-изследователския кораб „Mare Nigrum“, плаващ под румънски флаг, в изключителната икономическа зона и териториалното море на България в периода от 18 март до 10 април 2013 г., включително
.

Решението е във връзка с разполагането на две автоматизирани станции за морски изследвания, свързани с изпълнението на съвместния проект „MarineGeoHazard” по Оперативната програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

В резултат на успешно проведените през 2011 г. мащабни комбинирани изследвания в областта на батиметрията, геоморфологията, магнитометрията и гравиметрията в акваторирията на Черно море и дейността на научно-изследователските институти на Румъния National Institute of Marine Geology and Geoecology и National Institute of Earth Physics и на Института по океанология и Геофизическия институт на БАН, се осигуриха необходимите предпоставки за реализация на основната цел на проекта „MarineGeoHazard”, свързана с изграждане на главните елементи на обща система за ранно предупреждение за настъпващи морски опасни явления.

Важен елемент от тази система е подсистемата за тяхното прогнозиране, чрез която на база на предварително създадени модели и постъпващата информация от хидротехническите съоръжения за регистрация на цунамигенни земетресения се предоставя информация за възможно опасно явление. Планираното пребиваване на научноизследователския кораб „Mare Nigrum“в изключителната икономическа зона и териториалното море на България в периода март-април т. г. е свързано с инсталирането и закотвянето на две от тези станции.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент